zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Táto bylinka je hotový zázrak na kĺby: Pripravte si z nej obklad a budete za ňu ďakovať nebesám!

Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), ktorá kvetmi pripomína bazu, pomáha pacientom uľavovať od bolesti kĺbov už po stáročia.

 

 

Je to trvácna rastlina, ktorú väčšina záhradkárov považuje za nepríjemnú burinu, pretože je veľmi odolná.

Táto bylinka má povesť účinného lieku na bolesti kĺbov, pretože znižuje množstvo kryštálikov soli, ktoré sa v nich hromadia a často spôsobujú ukrutné bolesti.

 

 

Ako uvádza portál wybieram-zdrowie, pri bolestiach kĺbov je hotovým darom z nebies. 

Kozonoha je na Slovensku veľmi rozšírenou rastlinou a v ľudovom liečiteľstve je dobre známa už odpradávna najmä pre jej močopudné a protizápalové vlastnosti. 

Rastie z podzemkov a stretneme sa s ňou tam, kde je vlhko a tieň.

Kvitne od mája do septembra.

Kozonoha – liečivé účinky

 

 

Táto bylina má deriváty liečivého kvercetínu a kaempferolu, ktoré sú veľmi silnými inhibítormi.

Obsahuje tiež polyacetylény (falkarindiol a falkarinol), ktoré majú silný protizápalový a protireumatický účinok.

Cení sa aj ich antikoagulačný účinok.

Má výrazné močopudné účinky, pomáha odvodňovať telo a odviesť z neho škodlivé látky.

Aké ochorenia lieči?

Používame ju, keď chceme liečiť:

bolesti kolien

reumatické bolesti zápästia

bolesti prstov

tuhosť kĺbov

bolesti lakťov

opuch kĺbov

 

 

Používa sa aj na očistu organizmu od toxínov.

Ochotne ju užívajú ľudia, ktorí držia diétu, pretože lieči metabolické poruchy a pomáha pri chudnutí.

Táto účinná liečivá bylina tiež urýchľuje hojenie rán, pretože má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Ako ju používať?

 

 

Kozonohu možno použiť zvonka vo forme obkladov na kĺby z čerstvých listov alebo namazať boľavé kĺby šťavou vytlačenou z tejto rastliny.

Vnútorne sa používa vo forme čaju zo sušených listov. 

Pri bolesti kĺbov je vysoko účinný aj odvar z listov a kvetov kozonohy.

Odvar na bolesti kĺbov

 

 

Potrebujeme:

veľkú hrsť čerstvých kvetov aj listov

1 fľašu bieleho alebo červeného vína

Postup:

Do hrnca dáme časti bylinky, ktoré sme predtým opláchli pod tečúcou teplou vodou a zalejeme vínom.

 

 

Pomaly zahrievame 20 minút, občas premiešame.

Privedieme takmer do varu, ale nevaríme.

Hrniec máme stále prikrytý.

Vývar odstavíme, aby vychladol.

Pripravený vínny odvar pijeme v množstve pol pohára každý večer (dve hodiny po večeri) a ráno nalačno.

 

 

Pokračujeme v liečbe, kým bolesť kĺbov úplne nezmizne.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie