Korenie UNIVERZÁL – na mäso, ryby, pečené zemiaky aj do polievky: Kto pozná tento domáci recept, ten môže umelé dochucovadlá rovno vyhodiť – tá vôňa priláka aj susedov!

Odkedy mám tento recept, ostatné korenia a dochucovadlá som zrušila. Používam to pri varení na všetko, je to aromatické a vynikajúce korenie. Do polievky pridávajte až pred koncom varenia, aby korenie vyniklo.

Odkedy mám tento recept, ostatné korenia a dochucovadlá som zrušila. Používam to pri varení na všetko, je to aromatické a vynikajúce korenie. Do polievky pridávajte až pred koncom varenia, aby korenie vyniklo.

Potrebujeme:

  • veľký zväzok petržlenovaj vňate
  • 1-3 hlávky cesnaku (ak máte radi cesnak, dajte pokojne aj všetky tri)
  • 300 g soli
  • 1 polievková lyžica zmesi sušených zelených bylín – kôpor, ligurček, petržlen a majoránka
  • 1 lyžička červenej sladkej papriky
  • 1/4 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľné)
  • voliteľné (bazalka, koriander, prípadne sušené huby)

Postup:

Očistíme cesnak a čerstvú petržleovú vňať, pomelieme na mäsovom mlynčeku (ak dávate citrónovú kôru, tiež ju pridajte) (na jemno – velkosť 4),
zamiešame so soľou.
Necháme vysušiť na radiátore, poprípade dosúšíme v sušičke na potraviny, alebo v rúre (pozor na teplotu – musí byť do 50 stupňov maximálne).

Po vysušení musí byť veľmi krehké a drobivé. Pridáme ostatné sušené prísady, opäť pomelieme a je to, skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

autor: idka