zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Koreň púpavy je neprekonateľný v prevencii poškodenia pečene a detoxikácii!

Tradičná medicína po stáročia využívala všetky časti púpavy.

 

 

Púpava môže byť mimoriadne účinná napríklad pri liečbe chorôb pečene, čriev a pľúc.

V tomto článku sa dozviete, na čo je dobré použiť koreň púpavy a prečo by sme s touto bylinkou nemali zaobchádzať ako s burinou.

 

 

Portál gyogyszernelkul odporúča koreň púpavy, ako súčasť liečby týchto konkrétnych chorôb.

Koreň púpavy preukázateľne zabraňuje a dokonca môže liečiť poškodenie pečene.

Obsahuje vápnik, železo a vitamín A, živiny, ktoré sú kľúčové pre zlepšenie zdravia pečene.

Koreň púpavy podporuje tvorbu žlče a zároveň čistí pečeň a žlčník.

Výsledky výskumu ukazujú, že koreň púpavy môže zabrániť fibróze pečene a dokonca aj poškodeniu pečene spôsobenému alkoholom.

 

 

Koreň púpavy má aj laxatívny účinok, práve preto sa odporúča na zlepšenie trávenia po jedle.

Ak ste jedli veľa alebo konzumovali mastné jedlá, jeho konzumácia môže byť stále veľmi užitočná, pretože stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny a žlče.

Okrem toho zvyšuje chuť do jedla, znižuje tvorbu plynov a dokáže zmierniť zápchu.

 

 

Koreň púpavy je bohatým zdrojom inulínu a obsahuje aj prebiotickú vlákninu, ktorú črevné baktérie premieňajú na mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Koreň púpavy sa už dlho používa na zmiernenie zápalu kĺbov a opuchov.

 

 

Jeho protizápalový účinok je spôsobený jeho fytonutrientmi a esenciálnymi mastnými kyselinami.

Keďže obsahuje aj antioxidanty, niet divu, že má toľko pozitívnych účinkov na zdravie.

Koreň púpavy je tiež tradičným diuretikom a v mnohých smeroch prospieva ľudskému zdraviu.

 

 

Veľkú úlohu pri chudnutí zohrávajú napríklad aj diuretiká.

Keďže odstraňujú toxíny z tela, dokážu zabezpečiť aj zdravie obličiek.

Preto môže byť koreň púpavy veľmi užitočný pri akejkoľvek chorobe, ktorá spôsobuje opuchy, ako je dna, artritída a reumatizmus.

Táto bylina môže tiež pomôcť predchádzať infekciám močových ciest.

Ako diuretikum dokonca pomáha znižovať krvný tlak, pretože obsahuje veľa vlákniny a draslíka, okrem toho upravuje hladinu cholesterolu, znižuje hladinu triglyceridov a pomáha zvyšovať hladinu dobrého, teda HDL cholesterolu, ktorého účinky pomáhajú udržiavať zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému.

 

 

Púpava a jej účinky na zdravie

Na prvý pohľad pekný kvet, ale táto liečivá bylina má množstvo pozitív na organizmus a preto ju určite nepodceňte.

Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy, rakoviny

Antiseptické a detoxikačné účinky

Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu

Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje obličky a močové cesty

Podporuje hojenie pokožky, poranení a kožných chorôb, dezinfikuje rany

Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene

Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prečisťuje krv, prevencia a liečenie Anémie

Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombinácia vápnika a vitamínov

Odstraňuje migrény, bolesti brucha a aj kĺbov a svalov

 

 

Vyrobte si svoj púpavový olej

Potrebujeme:

Púpavové kvety

Základný olej (olivový, mandľový, hroznový alebo iný rastliný olej)

Sklenenú uzatvárateľnú nádobu

Sito

Fľašu

Postup:

Vyberte si slnečný deň, alebo aspoň počkajte, kým sa ranná rosa odparí.

Nazbierajte zdravé, nepoškodené kvety púpavy.

Stačí, ak pohár naplníte do polovice.

Púpavové hlávky odložte na utierku a nechajte odstáť 24 hodín.

 

 

Púpava obsahuje veľa vody, potrebuje preto čas, aby sa čo najviac tekutiny odparilo.

Kvety sa zmenšia, preto myslite na to, že ich treba natrhať o niečo viac.

Potom púpavu vložíme do pohára a pridáme toľko oleja, aby ste púpavu celkom pokryli.

Premiešame a nádobu uzavrieme.

Nádobu umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte odležať 2 týždne.

2 týždne na vylúhovanie púpavy celkom stačia, dlhší čas by mohol viesť k rozvoju plesni.

Aby ste vzniku plesni počas lúhovania zabránili uistite sa, že viečko aj pohár boli pred pridaním púpavy a oleja celkom suché.

Ďalšie recepty z púpavy

Čaj

Do šálky vložíme 4 g sušených koreňov či listov púpavy, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút lúhovať a čaj je hotový.

Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé korene a listy tejto liečivej bylinky (korene púpavy sú účinnejšie).

Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu (25 sekúnd) a môžeme zalievať viacero krát.

Takto môžeme popíjať čaj z jednej dávky po celý deň a čaj bude mať vďaka kratšiemu lúhovaniu sviežu a plnú chuť.

Čaj môžeme piť 5 až 10 krát denne.

 

 

Pri anémii

Zmiešajte 3 lyžice púpavových kvetov a 3 lyžice pľúcnika.

Pridajte 2 lyžice žihľavových listov a 1 lyžicu paliny.

Všetko zalejte litrom vriacej vody a 50 ml čistého alkoholu.

Roztok pite denne pred spaním.

Zápcha a nadúvanie

1 šálku kvetov púpavy zalejte pohárom vody a varte pri nízkej teplote asi 15 minút.

Odvar nechajte lúhovať pol hodiny, tri až štyrikrát za deň skonzumujte jednu polievkovú lyžicu.

Hormonálna nerovnováha

1 trojlitrový zaváraninový pohár naplňte teplou vodou a zhruba do polovice dajte púpavové kvety.

Pridajte 1 kg cukru a dobre premiešajte.

Nechajte odstáť na okne po dobu asi troch týždňov, takto získaný elixír si potom pridávajte namiesto sladidla do čaju alebo do kávy.

 

 

Kožné ochorenia

1 lyžicu drvených púpavových koreňov zalejte šálkou horúcej vody.

Následne varte na miernom ohni zhruba 15 minút.

Odvar ochlaďte a preceďte cez sitko, potom ho pite každý deň 15 minút pred jedlom.

Maska na vlasy

1 lyžicu čerstvo nasekaných púpavových listov zalejte 200 ml vriacej vody.

Keď odvar ochladne, ešte mierne teplý ho vmasírujte ku korienkom vlasov a následne aplikujte po celej dĺžke vlasov.

Vlasy neoplachujte, len si ich zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 30 minút.

Masku následne umyte teplou vodou.

Takto si posilníte a zregenerujete vlasy, ktoré sa vám prestanú mastiť.

Džem z púpavy

 

 

Potrebujete asi pol kila púpavových kvetov, ktoré dôkladne umyte a namočte na jeden deň do studenej vody, vodu môžete 2-3 krát vymeniť za čerstvú.

Potom zlejte vodu a púpavu zalejte v hrnci litrom studenej vody, priveďte do varu a varte asi 10 minút.

Vývar zlejte vývar do iného hrnca a poriadne doň vyžmýkajte kvety.

Pridajte kilo cukru a šťavu z dvoch citrónov.

Varte na miernom ohni asi hodinu a nechajte vychladnúť.

Nalejte do zaváraninových pohárov a dôkladne utesnite.

Ak máte slabú imunitu, pridávajte púpavový džem do koláčov alebo na palacinky.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie