Vložte si do kuchynských skriniek kôpor a zbavíte sa jedného nepríjemného problému!

Na čo všetko môže byť kôpor v kuchyni užitočný?

Okrem toho, že je nenahraditeľnou ingredienciou do zaváraných uhoriek a tiež skvelý do omáčky vám zrejme iné využitie nenapadne.

Ukázalo sa však, že táto rastlina má veľmi šikovné využitie, ktoré možno oceníte aj vy!

 

 

Ako uvádza portál newsy.gotujmy, vďaka kôpru si rýchlo poradíte s jedným bežným problémom v kuchyni.

Každý rok slovenskými kuchyňami šíri charakteristická vôňa kôpru.

To znamená jediné – nakladanie uhoriek (ale aj inej zeleniny).

Málokto však vie, že kôpor sa dá využiť aj na iné účely.

 

 

Pomôže vám napríklad zbaviť sa problému, ktorý postihuje väčšinu z nás.

Stačí dať kôpor do kuchynských skriniek, aj zásuviek, a zbavíte sa problému s potravinovými moľami. 

Ako použiť kôpor proti moliam?

Ukazuje sa, že silná vôňa tejto rastliny fantasticky pomáha zbaviť sa otravných potravinových molí.

 

 

Na tento účel použite vetvičky kôpru do kuchynských skriniek a zásuviek, a potom ich pár zaveste aj v blízkosti kuchynskej linky.

Jeho aróma účinne odplaší mole a odradí ich od toho, aby sa usídlili vo vašich skrinkách.

Vyskúšajte túto metódu, kým je kôpor ešte ľahko dostupný v obchodoch a záhradkách, a presvedčte sa sami.

Ako bojovať proti moliam v kuchyni?

 

 

 

Mole a ich larvy sú bežným problémom, ktorému čelí väčšina z nás.

Aj pri dodržiavaní najvyšších hygienických štandardov v kuchyni sa stáva, že sa v niektorom z produktov v skrinkách vyliahnu mole.

Tento nepríjemný hmyz môžete okrem kôpru odohnať aj inými domácimi prostriedkami.

Neznášajú napríklad tieto arómy:

 

 

  • ocot
  • kvety vratiča obyčajného
  • bobkový list
  • pomarančovú kôru
  • levanduľu

 

Predtým, ako použijete niektorú z vyššie uvedených metód, je však potrebné kuchynské skrinky najskôr dôkladne vyčistiť.

Všetky otvorené obaly so suchými výrobkami vyhoďte a aj zatvorené dôkladne skontrolujte (moly pokojne prehryzú napríklad obal s múkou).

Umyte skrinky a nakoniec ich poutierajte vodou a octom, aby ste dodatočne odpudili mole.

 

 

Ako predísť moliam v kuchyni?

Boj s potravinovými molami tkvie predovšetkým v správnej prevencii.

Stáva sa, že si ich prinesieme so sebou z obchodu, v zakúpených výrobkoch, alebo sa nám do bytov dostanú cez okná a vetranie.

Preto je potrebné svoje potraviny chrániť pred škodcami – najlepšie ich skladovaním v tesne uzavretých plastových nádobách.

Vyplatí sa tiež v prvom rade míňať zásoby, ktoré už doma máme a nekupovať veľké balenia, napríklad cestovín alebo vločiek.

 

 

Čím dlhšie zostanú otvorené v skriniach, tým väčšie je riziko, že ich napadnú potravinové mole.

Zaručená pomoc proti potravinovej moli – odskúšaná finta prababičky

Naša čitateľka nám poslala zaručený návod proti moliam, ktorý jej poradila prababička.

Vyskúšajte a uvidíte sami, ako skvele funguje.

 

 

Naša prababička síce nevie ovládať počítač a modernú umývačku riadku, ale čo sa týka praktických rád do života, jej múdrosť je na nezaplatenie.

Naposledy som mala možnosť si to vyskúšať, keď sme doma bojovali s okrídleným problémom zvaným – potravinová moľa.

Videla som jednu, druhú a vedela som, že je zle.

Samozrejme, ak ich nájdete v potravinách, treba ich určite vyhodiť.

 

 

Spoznáte to podľa drobných pavučiniek.

Ku nám ich asi prilákalo roztrhané vrecko ovsených vločiek v kuchynskej linke.

Lenže nestačilo ho len zlikvidovať.

Tie hnusoby sa dokážu rozšíriť naozaj rýchlo.

 

 

Spomenula som tento problém našej prababke a ona mala hneď riešenie – vavrínový ocot.

Nikdy som o tom nepočula, ale dala som si poradiť, skúsila som a hlásim úspech na všetkých frontoch.

Po moliach ani stopy.

Určite skúste, nemáte čo stratiť.

 

 

Potrebujeme:

Ocot

Bobkový list

Postup:

Do octu nasypeme pár bobkových listov a necháme lúhovať aspoň 1 deň – ideálne aj dlhšie, čím výraznejšia aróma, tým lepšie pre vás a tým horšie pre mole.

 

 

Vylúhovaný ocot sceďte a pretrite vnútro skriniek – vyčistíte ich tým, vydezinfikujete, zbavíte prípadnej plesne a zaručene odpudíte mole.

Potom som dala potraviny späť so linky a ešte som do každej poličky dala 2-3 bobkové listy.

To zaručí, že mole sa k vám nevrátia ani po týždňoch.

Čo dodať, múdrosť starých materí na nezaplatenie.

Vraj je výborný aj ocot, v ktorom sa vylúhujú citrónové šupky, ale táto metóda trvá dlhšie – treba lúhovať aspoň týždeň.

 

 

Myslím ale, že to lepšie vonia, každopádne je pravdou, že citrusová vôňa mole tiež odpudzuje.

Skúste teda podľa toho, aké suroviny máte doma poruke. :-)

Prajem veľa šťastia!

Natália M.

Ako správne skladovať múku a obilniny?

 

 

Ak tieto produkty neskladujete správne, ľahko ich napadnú potravinové mole a stanú sa nevhodnými na spotrebu.

Aby ste sa vyhli akémukoľvek výskytu alebo premnoženiu tohto nepríjemného škodcu vo vašich potravinách, vyberajte si na skladovanie vzduchotesné nádoby. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie