Reďkovka je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny a preto si žien v domácnosti často kladie otázku, ako ju uchovať na zimu, aby sme mali svoje vlastné, domáce a chrumkavé plody.
Prinášame vám skvelý recept na prípravu nakladanej rekvičky, ktorá ostane chrumkavá a je z nej ideálna príloha ku každému mäsovému pokrmu, ktorý doma pripravíte.
U nás je taká populárna, že ju vyjedame rovno z pohárov.
Potrebujeme:
– reďkovka 4 kg;
– voda, 1 l;
– soľ, 2 lyžice;
– petržlen, 40 g;
– bobkový list, 2 kusy;
– jablčný ocot 6% – 2 poháre;
– korenie čierne celé, 10 ks.
Postup:
Reďkovky a bylinky dôkladne opláchnite.
Redkvičky nakrájajte na plátky.
Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
Poháre sterilizujte, poukladajte do nich reďkovky a bylinky.
Marinádu z ostatných surovín priveďte do varu a horúcu nalejte do nádob.
Zavrieme viečka, otočte ich, zabaľte do uteráka a necháme úplne vychladnúť.
Skladujte v suteréne.
Takáto konzervovaná reďkovka sa dá použiť na šaláty – zachovajú si všetky priaznivé vlastnosti zeleniny a v šaláte to určite nebude nadbytočné.
Mnoho ľudí používa takúto korenistú zeleninu na mäso – pri marinovaní mäsa sa do marinády pridávajú reďkovky a potom sa mäso pečie vo fólii.
V takom prípade dáva reďkovka pokrmu originálnu chuť.
Jednoduchým zmiešaním reďkovky s cibuľou a zeleným hráškom môžete pripraviť jednoduchý, ale lahodný šalát.
Môžete jednoducho ozdobiť rôzne jedlá reďkovkovými kruhmi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)