plny-hrniec_transparent_negativ.png

Unikátna konzervácia ovocia: Takto vám vydrží čerstvé celé mesiace, ba aj roky!

Výborný tip, ako uchovať ovocie. Zamilujete si to!

Ovocie je veľmi chutné a takmer všetci ho milujú.

Najlepšie je samozrejme to, ktoré si dopestujete sami vo vlastnej záhrade.

Často však nastáva problém, ako všetku úrodu spracovať tak, aby vydržala čo najdlhšie.

 

 

Prinášame vám dva spôsoby, ako ho uchovať – bez prípravy nálevu a dokonca aj bez cukru.

Prvý spôsob

Máme pre vás skvelú radu z youtube kanála Melissa Mir, vďaka ktorej sa dozviete, ako zakonzervovať ovocie s čo najdlhšou trvanlivosťou.

Takto vám vydrží čerstvé niekoľko mesiacov, dokonca aj 2 roky!

Potrebujeme:

zaváraninové poháre

vriacu vodu

1 PL kryštálového cukru na každý pohár

Postup:

Ovoocie si najskôr umyjeme, v prípade kôstkového ovocia si ho aj odkôstkujeme a osušíme.

Pripravíme si čisté, suché a sterilizované poháre, do ktorých budeme ovocie plniť až povrch.

 

 

Následne ovocie v pohároch zalejeme vriacou vodou, prikryjeme viečkom.

Necháme stáť 15 minút. 

Po uplynutí tejto doby vodu zelejeme do hrnca a privedieme do varu. 

 

 

Do každého pohára s ovocím nasypeme lyžicu cukru.

Pomocou naberačky nalejeme vriacu vodu.

 

 

Teraz poháre dôkladne uzavrieme viečkom a poukladáme hore dnom na deku, do ktorej ich následne zabalíme. 

Poháre necháme zabalené, kým úplne nevychladnú. 

 

 

Ak chcete konzevovať maliny, postupujte nasledovne.

 

 

Maliny si najskôr umyjeme, osušíme, odstopkujeme, vložíme do misy a zasypeme 200 g kryštálového cukru. 

Dobre premiešame, naložíme do pohára, dôkladne uzavrieme viečkom a odložíme na chladné miesto.

Takéto poháre s ovocím môžete skladovať na chladnom mieste po dobu 12 mesiacov. 

2. spôsob – zaváranie bez cukru a bez nálevu

 

 

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt.

Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

 

 

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody.

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom

Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame).

Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam.

Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť.

Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov.

Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené.

Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes