Každý záhradkár túži po čo najväčšej úrode.
Po zbere úrody sa však väčšinou začne zaoberať otázkou, ako si plody svojej práce čo najlepšie uskladniť aj na zimu.
Máme pre vás skvelý tip, ako si odložiť z úrody paradajok aj na zimu.
Vďaka portálu smakdnia nebudete mať žiadne straty a paradajky budú chutiť dlho ako čerstvé.
V tomto článku sa dozviete, ako zachovať prirodzenú chuť paradajok bez toho, aby ste ich tepelne spracovali.
Býva zvykom, že gazdinky nakladajú paradajky na zimu so soľou alebo cukrom a octom, ale existujú aj iné metódy.
Horčicová metóda
Potrebujeme:
zrelé paradajky
horčičný prášok
sterilizované poháre
Poznámka:
Ak nezpženiete horčičný prášok, môžete ho ľahko získať rozmixovaním horčičných semienok.
Postup:
Vezmite si suché sterilizované poháre a začnite ich striedavo plniť paradajkami, ktoré vždy vo vrstvách posypete horčičným práškom.
Na 3 litrový pohár použijeme asi 5 – 6 polievkových lyžíc horčičného prášku.
Po naplnení nádoby ju zatvorte viečkom a pohár mierne nakloňte, aby sa prášok rovnomerne dostal všade.
Následne odložte poháre na suché, tmavé a chladné miesto.
Na takéto spracovanie sa hodia zdravé a mäsité paradajky menšej veľkosti.
Šupka by nemala byť poškodená, ani nahnitá.
Paradajky je potrebné vopred dobre umyť a osušiť.
Dôvod, prečo táto metóda konzervovania funguje
Éterické oleje obsiahnuté v horčici inhibujú reprodukciu hnilobných baktérií.
Vďaka tomu ostanú paradajky dlho ako čerstvé.
Alkoholová metóda
Potrebujeme:
zaváraninové poháre
paradajky
pár lyžíc alkoholu
hrubú niť (knôt)
Postup:
Vložte paradajky do pohárov.
Pridajte 3 polievkové lyžice alkoholu.
Poháre uzavrite viečkom a potraste pohárom, aby sa alkohol dostal na každý plod.
Potom spustite knôt do stredu, zapáľte a akonáhle začne alkohol horieť, rýchlo pohár uzavrite kovovým viečkom.
Môžete to urobiť aj takto…
Do pripraveného pohára nalejte alkohol, zapáľte dlhou zápalkou alebo knôtom.
Keď sa alkohol vznieti, počkajte, kým úplne vyhorí.
Teraz vložte paradajky a uzavrite pohár.
Skladujte na tmavom chladnom mieste.
Takto vydržia paradajky asi 2 – 3 mesiace.
Spôsob skladovania paradajok v pilinách
Potrebujeme:
drevenú debničku
noviny
nie úplne zrelé paradajky
piliny
Postup:
Spodnú časť debničky prikryte papierom, na vrch poukladajte piliny a na ne uložte paradajky.
Tie opäť prikryte pilinami a papierom.
Debničku umiestnite na tmavé suché miesto pri izbovej teplote.
Paradajky postupne sčervenajú, pričom piliny a noviny odčerpajú prebytočnú vlhkosť.
Spôsob skladovania paradajok v chladničke
Paradajky môžu byť tiež chladené pri teplote 8 °C.
Takto plody prežijú aj do Nového roka.
Paradajky sa dajú aj mraziť a takto vám vydržia celú zimu.
Veľa šťastia!