zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Konečne presne viem, koľko vajec DENNE treba jesť: Odborníci rozptýlili všetky pochybnosti!

O vajciach sa hovorí toľko dobrého, ako aj zlého.

Sú veľmi obľúbenou potravinou, no mnohí sa obávajú častej konzumácie kvôli vysokému obsahu cholesterolu.

Vajcia zvyčajne jeme na raňajky, ale ako doplnková prísada nás sprevádzajú aj v mnohých jedlách na obed a dokonca aj na večeru.

 

 

Portál pysznosci prezradil, ako je to teda v skutočnosti s vplyvom vajíčok na naše zdravie. 

A ako sa ukazuje, obavy, ktoré sa okolo vajíčok rozšírili, nie sú úplne na mieste.

Vajcia a vysoký cholesterol

Poklad nutričných hodnôt vajec je absolútne nepopierateľný.

Veľké množstvo bielkovín, ktoré obsahujú, robí tento produkt ideálnym na raňajky aj počas diéty.

Vajcia uspokoja našu chuť do jedla na dlhú dobu, preto nemáme potrebu vyjedať medzi jednotlivými jedlami.

 

 

Vajíčka majú navyše protizápalové vlastnosti vďaka obsahu karotenoidov.

Arginín, cholín a kyselina listová dotvárajú obraz vajec ako veľmi zdravého produktu.

Cholesterol nachádzajúci sa vo vaječných žĺtkoch je takmer 200 mg.

To je veľa.

Pohľad tu však mení koncept takzvaného lipidového profilu.

Vajcia – jesť či nejesť?

 

 

Lipidový profil nie je nič iné ako pomer polynenasýtených mastných kyselín a cholesterolu.

Môže to byť priaznivé alebo nepriaznivé.

V prípade vajec je to priaznivé. 

To znamená, že zlé účinky cholesterolu (t.j. upchávanie tepien) nám pri správnom množstve vajíčok denne nehrozia.

Ale koľko vajec denne je ešte zdravé množstvo?

 

 

WHO tvrdí jednoznačne, že ide o dve vajcia denne – pri takomto množstve dokáže telo naplno využiť prospešné látky z vajec a zároveň minimalizujete možné nežiaduce účinky, ktoré by mohla predstavovať zvýšená konzumácia vajec.

Tak ako pri všetkom, aj aj tu je však najlepšie riadiť sa pravidlom, že všetko treba jesť s mierou.

Rozhodne si však nemusíte z konzumácie vajec robiť ťažkú hlavu.

Sú totiž zdravou a bohatou zložkou nášho jedálnička – ak vám ich konzimácia nespôsobuje problémy, pokojne si doprajte aj viac, ako 2 kusy.

Toto sú úžasné účinky na vaše telo

 

 

Váš mozog je chránený cholínom

Fosfolipidy, ktoré zabezpečujú normálnu komunikáciu mozgových buniek, pozostávajú z cholínu.

Bolo klinicky dokázané, že tento konkrétny vitamín je najdôležitejším stavebným materiálom mozgu.

Ak budete jesť 2 vajíčka denne, vaše telo dostane dostatok tejto živiny.

Nedostatok cholínu vedie k problémom s pamäťou, pozornosťou a ďalšími kognitívnymi funkciami.

Budete mať silnejšiu imunitu

 

 

Vajcia sú bohaté na selén, látku, ktorá posilňuje imunitný systém a reguluje hormonálnu aktivitu štítnej žľazy.

Už konzumácia 1 vajíčka denne sa pozitívne odrazí na zvýšení obranyschopnosti organizmu.

Váš zrak sa zlepší vďaka luteínu

 

 

Nový výskum ukázal, že kuracie vajcia sú bohaté na luteín.

Táto látka je zodpovedná za jasný a ostrý zrak.

Nedostatok luteínu spôsobuje, že  sa nahromadia deštruktívne zmeny v očných tkanivách a zrak sa nezvratne zhoršuje.

Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik

 

 

Ak ponúknete osobe možnosť vypitia lyžice rybieho oleja alebo 2 varené vajcia, jasná väčšina uprednostní vajce.

Najmä ak zistia, že obsah vitamínu D je v oboch prípadoch rovnaký.

Vitamín D pomáha vápniku lepšie vstrebávať a posilňovať kosti a zuby.

Komplex vitamínov skupiny B chráni pokožku, vlasy a pečeň

 

 

Biotín, vitamín B12 a stráviteľné výživné proteíny prispievajú k posilneniu vlasov a pokožky.

Fosfolipidy obsiahnuté v kuracích vajciach podporujú elimináciu toxínov z pečene.

Riziko kardiovaskulárnych ochorení sa zníži

 

 

Napriek predchádzajúcim názorom nový výskum ukázal, že cholesterol z vajec je vyvážený fosfatidmi, takže nie je škodlivý pre naše zdravie.

Tiež inhibuje produkciu cholesterolu v tele.

Vajcia navyše obsahujú kyseliny omega-3, ktoré znižujú hladiny triglyceridov, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Začnete strácať váhu

 

 

Vedci dospeli k záveru, že ak spojíte nízkokalorickú stravu s konzumáciou 2 vajec na raňajky, dvakrát rýchlejšie stratíte hmotnosť.

Takéto raňajky vás  perfektne zasýtia a dodajú telu nevyhnuté živiny, vitamíny a minerály.

Znižuje sa riziko rakoviny

 

 

Cholín, ktorý je tak nevyhnutný pre mozog, tiež znižuje riziko vzniku rakoviny.

Podľa výsledkov štúdie u žien, ktorých denná výživa v zahŕňala vajíčka, sa riziko vzniku rakoviny prsníka znížilo o 18%.

Užitočné pri plánovaní detí

 

 

B vitamíny sa podieľajú na tvorbe pohlavných hormónov.

Vitamín B9 má aj iný názov: kyselina listová.

S jeho pomocou sa vytvárajú červené krvinky potrebné pre výživu plodu a znižuje sa riziko mentálnej retardácie dieťaťa.

To je dôvod, prečo je vitamín B9 nevyhnutný pre ženy počas plánovania tehotenstva.

1 kuracie vajce obsahuje 7,0 mcg vitamínu.

Proces starnutia sa spomaľuje

 

 

To je zrejmé z výskumu holandských vedcov.

U 87% žien vo veku od 35 do 40 rokov zmizli vekové škvrny a koža sa vypla.

U mužov došlo k výraznému vyhladeniu vrások okolo očí.

Ako vidíte, 2 vajcia denne prinášajú nášmu telu naozaj celý rad benefitov.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie