plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, koľko vajec treba pridať do fašírok? Odkedy poznám toto PRAVIDLO, moje fašírky sú vyhlásené za delikatesu!

Zistite ideálny pomer vajec k mäsu na fašírky.

Ak sa toho budete držať, môžete si byť istí, že vaše fašírky budú dokonale.

 

 

Zopár rád na dokonalé fašírky z portálu mojegotowanie.

Fašírky sú jednoduchým a veľmi obľúbeným jedlom, ktoré sa často objavuje na našich stoloch.

Každý má vlastný spôsob prípravy, ale stojí za to poznať základné princípy, vďaka ktorým bude jedlo ešte lepšie.

 

 

Vedeli ste napríklad, aký je správny pomer vajec k mletej hmote?

Prečítajte si nasledujúce riadky a nebudete ľutovať.

Koľko vajec by sa malo pridať do fašírok?

Vajce zlepí mäsovú hmotu a zabráni rozpadnutiu fašírok na panvici.

Navyše vďaka tomu fašírky nie sú tvrdé ani príliš husté a dajú sa tvarovať.

 

 

Ideálny pomer je jedno vajce na pol kilogramu mletého mäsa.

Môžete si teda ľahko spočítať, koľko vajec potrebujete na prípravu fašírok.

Držte sa tohto pravidla a vaše fašírky budú vždy chutné a mäkké.

 

 

Je možné pripraviť fašírky bez vajec?

Ak sa vám minú vajíčka, neprepadajte panike – fašírky môžete pripraviť aj bez tejto prísady.

Stačí do zmesi pridať jednu alebo dve polievkové lyžice zemiakovej múky.

 

 

Na tento účel môžeme použiť aj strúhanku.

Táto surovina, rovnako ako vajce, zlepí hmotu.

Tiež zabráni rozpadnutia fašírky na panvici.

Ak používate žemle, pridajte ich tesne pred formovaním a vyprážaním fašírok.

 

 

Nedajú sa dlho nechať v mäsovej hmote, pretože natiahnu vlhkosť z mäsa a fašírky budú suché.

Aké korenie mám pridať do fašírok?

Fenomenálne fašírky sú pripravené s pridaním niekoľkých základných korenín a prísad.

 

 

Mnoho ľudí pridáva strúhanú cibuľu, ale skúste použiť aj cesnak – môže byť granulovaný.

Do mäsovej hmoty nezabudnite pridať trochu majoránu, aby mäso získalo jeho arómu.

Budete tiež potrebovať čierne korenie a soľ.

 

 

Pokiaľ ide o tuk na vyprážanie, bravčová masť je najlepšia.

V súlade so zásadou, že mäso sa vypráža na tuku, ktorý pochádza z rovnakého zvieraťa.

Recept na dokonalé fašírky

Môj dedo robil tie najlepšie fašírky na svete – či robíte fašírky, guľky z mletého mäsak, toto naozaj odporúčam – mám však aj starú fintu pre extra šťavnaté fašírky. Nikdy nebudú vysušené a bez chuti – skúste a uvidíte sami.

 

 

Ešte dodávam, že vždy treba prísady pridávať podľa konzistencie, aby sa z hmoty dali tvarovať fašírky.

Ja dávam od oka, ale pomer surovín je približne takýto.

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa – ja si meliem sama doma nie celkom najemno (ideálne je 1:1 bravčové a hovädzie mäso)

1 lyžica kremžskeh horčice

1 lyžica kyslej smotany (nie kopcovitá)

 

 

Paradajkový pretlak (asi 1 lyžica)

1 surový zemiak alebo 1 uvarenú mrkvu – to zaručí, že fašírky ostanú nesmierne šťavnaté a nikdy sa nevysušia – ale nikdy nedávajte surovú mrkvu

1 vajce

2 rožky namočené do kyslého mlieka

 

 

Soľ

korenie

rasca

majoránka

 

 

1 malá cibuľka nakrájaná nadrobúčko

1 strúčiky cesnaku pretlačený

Strúhanka na obaľovanie – domáca ideálne

Pálivá paprička alebo 1-2 strúčiky cesnaku – hodíme do masti na vyprážanie

Postup:

Rožky namočíme do mlieka.

 

 

Potom vymačkáme a pridáme k mäsku, primiešame aj ostatné prísady.

A hlavne, ak chcete, aby bolo mäsko šťavnaté, vždy pridajte buď jeden nastrúhaný surový zemiak, alebo 1 uvarenú mrkvu (nie surovú).

S mletým mäskom to dokáže hotové divy.

 

 

Ešte aj keď fašírky nestihnete zjesť na obed, budú výborné.

Z hmoty tvaruhejme mokrými rukami fašírky a obalíme v strúhanke.

Náš dedo vždy skôr ako dal do oleja prvé fašírky, krátko v ňom nechal pálivú papričku alebo cesnak – olej to krásne prevonia a keď začne takto rozvoniavať, vyberiem a pridáme fašírky.

 

 

Dedo niekedy vzal aj čerstvú šalotku zo záhrady, nakrájal na štvrtinku a vyprážal v oleji spolu s fašírkami.

Spraví to úplne inú chuť. Fašírky vypražíme ako zvyčajne – z oboch strán dozlatista.

Na praženie je najlepšia bravčová masť alebo repkový olej.

 

 

Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela Trogárová

Veľa šťastia!

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes