plny-hrniec_transparent_negativ.png

Magické „studené“ cesto: Neprekonateľné na buchty, koláče a domáce pečivo!

Výborné cesto na koláče „za studena“, je naozaj fantastické, starý recept, ktorý je neskutočne dobrý. Na moravské koláče, buchty, alebo akékoľvek domáce pečivo.

Potrebujeme:

900 g hladkej múky + cca 100 g hladkej múky na podsypanie

200 g mletého cukru

500 g masla

4 celé vajcia

200 ml vlažného mlieka

100 g droždia

soľ

rozšľahané vajce na potretie

Plnka do moravských koláčov:

4 kocky tvarohu

2 celé vajcia cukor podľa chuti

troška vanilkového pudingu na zahustenie (nie je nutné) hrozienka

Drobenka do moravských koláčov:

maslo cukor polohrubá múka od oka

Postup:

Do jamky v osolenej múke pridáme cukor, droždie, vlažné mlieko a necháme vzísť kvások.

Pridáme celé vajcia, nastrúhané maslo a čiastočne vymiešame cesto.

Vyklopíme na dosku a dobre vypracujeme.

Podľa potreby podsypeme, cesto je tučné, lepí sa, ale nakoniec sa vypracuje veľmi dobre. Nebojte sa toho.

Cesto vrátime do misy, prikryjeme vlhkou utierkou alebo potr. Fóliou a uložíme na noc do chladničky.

Druhý deň necháme trošku ohriať, cesto ešte nakysne. Je ho veľa, takže na ďalšie spracovanie rozdelíme na polovice.

Rozvaľkáme, nakrájame radlom na štvorce cca 10x10cm, naplníme tvarohom a klasicky vytvarujeme bochníčky.

Skladáme na plech s papierom alebo fóliou, uprostred urobíme jamku, potrieme rozšľahaným vajcom, ozdobíme posýpkou.

Pečieme celkom sprudka, na 185-200 ° C asi 8-10 min (podľa rúry).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes