Po Novom roku sme sa rozhodli obmedziť cukor.
Nikto si nemyslel, že to bude také príjemné!
V poslednej dobe sú u mňa doma hitom chutné a zdravé sušienky – pripravujem ich neustále.
Nenáročný recept na zdravé domáce sušienky z portálu smakosze.
Sušienky bez múky?
Áno, koláčiky bez múky.
Ba čo viac – predovšetkým bez cukru.
Ako to?
Čudujete sa, malo by to byť sladké.
Bude to tým, že cukor v týchto sušienkach pochádza z prírodných surovín a je ho oveľa menej.
Sladkosť v tomto recepte pochádza predovšetkým zo sušených marhúľ.
A navyše z orechov a semienok, ktoré tiež obsahujú cukor, aj keď v oveľa menšom množstve.
Vyskúšajte a budete prekvapení, aké je to dobré.
Múku netreba, tak čo?
Zásobte sa ingredienciami z tohto zoznamu a môžete začať.
Na zdravé sušienky potrebujeme:
80 g sušených marhúľ
100 g arašidov (nesolených)
60 g vlašských orechov
60 g mandlí
20 g sezamových semiačok
20 g maku
40 g slnečnicových semienok
40 g tekvicových semienok
10 g ľanových semienok
10 g medu
1 bielok
Postup:
Začneme tým, že marhule vložíme do misky a zalejeme horúcou vodou.
Necháme odstáť 5 minút.
Na lúpanie vlašských orechov použijeme luskáčik.
Potom vlašské orechy nasekáme na tvrdej podložke.
Nasekané orechy vložíme do misky.
Pridáme arašidy, mandle, tekvicové semienka, slnečnicové semienka a ľanové semienka.
Nakoniec pridáme sezamové semienka a mak.
Všetko spolu premiešame.
Marhule scedíme, poukladáme na dosku, nakrájame na kocky a pridáme do misky.
Z vajíčka oddelíme bielok a nalejeme do misky.
Pridáme med a dôkladne zamiešame.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Potom pomocou formičky (obruče) zo zmesi vytvarujeme na plechu okrúhle sušienky.
Pomôcka však nie je potrebná – zmes môžeme naniesť lyžicou a vyformovať, čím sušienky získajú okrúhly tvar.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!