Pochádzam od Trenčína a tento koláčik sme zvykli robiť na sviatky.
Ja som recept získala od tety Magdušky, ktorá bohužiaľ už nežije, no vždy, keď urobím tento koláčik s láskou na ňu spomínam.
Voláme ho tiež závin na plechu, ale slávnostný závin.
Potrebujeme (na dva koláče):
750 g hladkej múky – preosiatej
300 g masla
25 g droždia
Štipku soli
250 ml mlieka
1 vajce
1 žĺtok
100 g kr. cukru
Náplň maková:
300 g mletého maku
150 g kr cukru
200 ml vody
Štavu a kôru z ½ citróna
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžicu masla
1 lyžica marhuľového džemu
Orechová náplň:
300 g mletých orechov
150 g kr cukru
200 ml mlieka
1 bal. vanilkového cukru
2 lyžice marhuľového ldžemu
1 lyžicu masla
Postup:
Z vlažného mlieka (100 ml), 1 lyžičky cukru a droždia necháme vyjsť kvások.
Múku zmiešame so zmäknutým maslom, v miske zmiešame zvyšné maslo s vajíčkom a vlejeme do múky, potom pridáme aj kvások.
Vypracujeme jednotné hladké a pružné cesto (podľa potreby pridáme múku, alebo naopak mlieko).
Cesto rozdelíme na 6 bochníčkov a necháme, prikryjeme fóliou a necháme na chladnom mieste kysnúť 3-4 hodín.
Na náplň makovú: Vodu s mliekom a cukrom preložíme na plameň a necháme zovrieť.
Pridáme mak a varíme spolu 1-2 minúty.
Zložíme z plameňa a keď náplň vychladne, pridáme zmäknuté maslo, vanilkový cukor, džem a citrónovú šťavu a kôru.
Presne tak isto prirpavíme aj orechovú náplň.
Teraz vezmeme cesto a na pracovnej doske rozvaľkáme každý bochník na plát (mali by byť približne rovnako veľké) s hrúbkou 3-4 mm.
Začneme makovým koláčom.
Na plech vystlaný papierom (25×35 cm) na pečenie uložíme prvý plát cesta.
Navrstvíme ½ makovej náplne, druhý plát cesta, zvyšok makovej náplne a posledný plát.
Nakoniec potrieme žĺtkom a necháme odpočívať asi pol hodiny.
Rovnako postupujeme aj s orechovým koláčikom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Asi po 15 minútach pečenia znížim teplotu na 150 stupňov, aby sa vrch koláčika nespálil.
Treba ho sledovať, pretože kedysi sa pieklo inak ako dnes a tiež každá rúra pečie inak. Môže sa vám piecť aj dlhšie, jediným spoľahlivým znakom je krásne hnedastý povrch.
Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať! :-)