Vynikajúci koláč s kyslou smotanou a čokoládou. Je veľmi jednoduchý, rýchly a viete ho pripraviť zakaždým inak.
Môžete napríklad vynechať kakao v ceste a použiť čokoládový či ovocný puding.
K receptu ma inšpirovala pani Ivana Maršalová. :-)
Je to len na vás, výsledok je ale zakaždým fantastický.
Potrebujeme:
Cesto:
5 ks vajce
5 lyžíc kryštálový cukor
5 lyžíc polohrubá múka
2 lyžice kakao
5 lyžíc voda
5 lyžíc olej
1/2 bal. prášok do pečiva
Poznámka:
Ak chcete svetlé cesto, vynechajte kakao, ale pridajte viac múky, aby malo správnu konzistenciu
Puding:
700 ml mlieko
5 lyžíc kryštálový cukor
2 bal. vanilkový puding
Poznámka:
Ak pracujete so svetlým cestom, odporúčam zvoliť čokoládový puding
Vrch:
500 g kyslá smotana
3 lyžice práškový cukor
250 ml smotana na šľahanie
na posypanie čokoláda
Ďalej:
Ovocie podľa chuti (ja som použila broskyne z konzerv)
Postup:
Najskôr uvaríme vanilkový puding (pridáme cukor, ja pridávam 4- 5 lyžíc, ak máte radšej sladší, pokojne pridajte viac).
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny.
Postupne pridáme olej a vodu.
Nakoniec už len vareškou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vystlali papierom, alebo vymastili maslom a vysypali múkou.
Lyžicou navrstvíme kôpky pudingu.
Dáme piecť.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Po upečení koláč necháme poriadne vychladnúť.
Na vrch navrstvíme ovocie a smotanovú vrstvu.
Smotanová vrstva:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme s cukrom do tuhej šľahačky.
Už len ručne primiešame kyslú smotanu.
Vrch ozdobíme čokoládou, alebo kakaom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)