plny-hrniec_transparent_negativ.png

Koláč s kyslou smotanou, ktorý prekoná aj zákusky: Tento krém používajú aj profi cukrári – ohromný aj do tort!

Výborný koláčik, ktorý my podávame aj ako zákusok.

 

 

Je jednoduchý a výborný.

Tento krém používali aj vo veľmi dobrej cukrárni u nás v Košiciach, ide teda skutočne o veľkú lahôdku.

Potrebujeme:

Cesto:

1 balíček prášku do pečiva

100 g cukru

100 ml vody

200 ml oleja

2 lyžice kakaa

3 vajcia

150 g hladkej múky

Krém:

 

 

cukor

rum

2 tégliky kyslej smotany

2 tégliky nátierkového masla

1 – 2 tégliky smotany na šľahanie

Na ozdobu:

 

 

Horká čokoláda

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky.

Pripravíme si jednoduché cesto.

 

 

Cukor vymiešame so žĺtkami do peny.

Pridáme olej a vodu – premiešame.

Pridáme aj preosiatu múku a prášok do pečiva.

 

 

Vymiešame jednotnú hmotu bez hrudiek.

V samostatnej miske si z bielkov ušľaháme sneh.

Následne ho ručne a opatrne zapracujeme do žĺtkovej zmesi.

 

 

Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymastíme a vysypeme múkou.

Cesto nalejeme na plech a rovnomerne rozotrieme.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, kým cesto nie je upečené – otestujeme špáradlom.

Upečený korpus necháme vychladnúť.

Krém:

 

 

Kyslú smotanu si zľahka našľaháme s nátierkovým maslom.

Podľa chuti pridáme cukor, rum.

Jednu až dve smotany ušľaháme s vanilkovým cukrom a opatrne vmiešame do krému.

 

 

Krém natrieme na vychladený korpus a posypeme strúhanou čokoládou.

Podávame vychladne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes