plny-hrniec_transparent_negativ.png

Koláč s kyslou smotanou, ktorý prekoná aj zákusky: Tento krém používajú aj profi cukrári – ohromný aj do tort!

Výborný koláčik, ktorý my podávame aj ako zákusok. Je jednoduchý a výborný. Tento krém používali aj vo veľmi dobrej cukrárni u nás v Košiciach, ide teda skutočne o veľkú lahôdku.

Potrebujeme:

Cesto:

1 balíček prášku do pečiva
100 g cukru
100 ml vody
200 ml oleja
2 lyžice kakaa
3 vajcia
150 g hladkej múky

Krém:

cukor, rum,
2 tégliky kyslej smotany
2 tégliky nátierkového masla

1 – 2 tégliky smotany na šľahanie

Na ozdobu:

Horká čokoláda

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Cukor, múku, kakao, prášok do pečiva, olej, vodu a žĺtky dôkladne zamiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do základu cesta. Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, kým cesto nie je upečené – otestujeme špáradlom. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Kyslú smotanu si zľahka našľaháme s nátierkovým maslom.  Podľa chuti pridáme cukor, rum. Jednu až dve smotany ušľaháme s vanilkovým cukrom a opatrne vmiešame do krému. Krém natrieme na vychladený korpus a posypeme strúhanou čokoládou. Podávame vychladne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: mimibazar, Radka Č

Najlepšie recepty na dnes