Legendárny koláč ”Pani Walewska” s ovocím a penou: Vyzerá aj chutí neskutočne, niečo tak dobré ste ešte nejedli!

Tento recept je legenda – každá vrstva sa perfektne dopĺňa a výsledkom je neskutočne dobrý dezert s perfektne vyváženou chuťou.

Určite skúste, rodina vás bude nosiť na rukách.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

...

400 g hladká múka

200 g maslo – izbovej teploty

4 ks vajce

100 g práškový cukor

3 PL kyslá smotana

1 KL kypriaci prášok do pečiva

Sneh:

4 ks čerstvý vaječný bielok

180 g jemný kryštálový cukor

1 KL škrob

1 štipka soľ

Pudingový krém:

500 ml mlieko

2 PL hladká múka

1 KL škrob

3 PL kryštálový cukor

3 ks vajce

200 g maslo izbovej teploty

1 PL amaretto

Ďalej potrebujeme:

1 pohár ríbezľový džem

1 hrsť mandľové lupienky

Postup:

 

 

Hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva preosejeme a pridáme zmäknuté maslo.

Miešame kým nezískame drobivú konzistenciu.

Následne pridáme žĺtky, práškový cukor a kyslú smotanu.

 

 

Všetko dobre premiešame a urobíme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky na 20-30 minút.

S odležaným cestom sa lepšie pracuje a menej sa lepí.

 

 

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

Za stáleho miešania postupne po lyžiciach pridávame cukor.

Je dôležité pridávať cukor opatrne po jednej lyžici, aby snehová plnka krásne narástla a bola nadýchaná.

 

 

Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie.

Ak máte dva rovnaké plechy (cca 25x33cm), môžete cesto rozdeliť na dve časti a piecť osobitne.

Odležané cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (cesto môžete vyvaľkať aj rovno na papieri na pečenie, bude sa lepšie prekladať).

 

 

Cesto natrieme hrubou vrstvou ríbezľového džemu.

Na džemovú vrstvu navrstvíme sneh a mierne uhladíme.

 

 

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C približne na 35-40 minút, treba sledovať aby sa nepripálil.

Približne v polovici pečenia posypeme vrch mandľovými lupienkami.

Upečené cesto necháme vychladnúť.

 

 

Medzitým si pripravíme krém.

Polovicu mlieka zmiešame s cukrom a dáme variť.

V druhej polovici mlieka vymiešame žĺtky, múku a Gustín.

 

 

Zmes pridáme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. (krém môžete pripraviť aj zo

Maslo izbovej teploty vymiešame mixérom a po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.

Na záver pridáme ešte lyžicu Amaretta (môžeme nahradiť mandľovou arómou).

 

 

Upečené cesto priečne rozrežeme na dve rovnaké polovice.

Na jednu navrstvíme a rozotrieme vanilkový krém a priložíme ju druhou polovicou korpusu, jemne pritlačíme a dáme stuhnúť minimálne na 3 hodiny do chladničky.

Pred podávaním koláčik vyberte z chladničky o niečo skôr, aby krém povolil.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay