Výborný recept na dezert, ktorý chutí celkom ako drahý veterník z cukrárne, ale namiesto niekoľkých kúskov máte hneď celý plech vynikajúcej domácej pochúťky.
Potrebujeme:
- 200 ml voda
- 150 g margarín Hera
- 160 g hladká múka
- 6 ks vajce
Plnka:
- 700 ml mlieko
- 7 PL kryštálový cukor
- 3 bal. Zlatý klas /vanilkový puding/
- 2 bal. vanilkový cukor
- 250 g maslo alebo Hera
Šľahačková vrstva (voliteľné):
- 250 ml mlieko
- 2 bal. prášková šľahačka
Postup:
Na stredne veľký plech si dáme papier na pečenie, prípadne použijeme zapekaciu misu, ktorú vymastíme maslom, alebo tiež vyložíme papierom.
Do kastróla dáme vodu, margarín a štipku soli a privedieme do varu, pridáme hladkú múku a na jemnom plameni cesto „odpaľujeme“ až kým sa nám nezačne tvoriť na dne jemný povlak.
Cesto si necháme vychladnúť, preložíme do misky na šľahanie a pomocou mixéra do neho po jednom zašľahávame vajíčka. Nakoniec cesto dobre prešľaháme a rozdelíme si ho v miske od oka na dve polovičky.
Na plech vyložený papierom rozprestrieme polovicu hmoty tak, aby nikde nebola diera.
Dáme upiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pozor neotvárame. Tak v polovici pečenia môžeme teplotu stiahnuť na cca 180 stupňov. Po upečení si cesto aj s papierom dáme vychladnúť mimo plechu a postup zopakujeme aj s druhou polovicou.
Medzi tým si zo Zlatého klasu uvaríme tuhý puding a po vychladnutí ho s margarínom vyšľaháme na krém. cesto môžete naplniť len pudingovým krémom. Ak ale chcete dokonalú krémešovú chuť, pridajte aj šľahačku.
V studenom mlieku si vyšľaháme dve práškové šľahačky. Jeden plát cesta si dáme na podložku, natrieme na neho celé množstvo krému, na krém natrieme šľahačku a prikryjeme druhým plátom cesta a jemne pritlačíme.
Cesto ukladáme stranou ako ležalo na plechu. Celý koláč necháme stuhnúť aspoň dve hodinky, posypeme práškovým cukrom a krájame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)