plny-hrniec_transparent_negativ.png

Koláč chutnejší ako torta: Krémový jablčník so smotanovou náplňou!

Šľachtický jablčník - fantastický dezert z maslového cesta, sladkých jabĺčok a smotanovej náplne.

Aj keď ide o koláč, chutí tak skvele ako torta. Môže za to spojenie jemného maslového cesta a polevy z lahodnej smotany a sladkých jabĺk. Vyskúšajte tento vynikajúci koláč hodný dokonca aj šľachtického slávnostného stola. Nie nadarmo sa mu hovorí tiež „šľachtický“ jablčník.

Potrebujeme:

200 g hladkej múky

125 g masla

5 vajec

200 g kryštálového cukru

3 lyžičky prášku do pečiva

50 ml citrónovej šťavy

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

12 g vanilkového cukru

3 lyžice sladkej smotany 33%

200 g kyslej smotany

600 g jabĺk – ošúpaných a nakrájaných na mesiačiky

1 lyžicu práškového cukru

Postup:

Vychladené maslo nastrúhame, pridáme soľ, 125 g cukru a vanilkový cukor.

Pridáme 3 vajcia, preposiatu múku a prášok do pečiva. Pridáme aj smotanu a vymiesime jednotné cesto.

Plech vymastíme tukom a navrstvíme doň cesto. Na cesto uložíme mesiačiky jabĺk a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jablká do cesta mierne zatlačíme. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 12 minút.

V samostatnej miske zmiešame kyslú smotanu, zvyšné vajcia a zvyšný cukor. Koláč vyberieme z rúry, zalejeme smotanovou polevou a pečieme ďalších 50 minút.

Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes