Aj keď ide o koláč, chutí tak skvele ako torta. Môže za to spojenie jemného maslového cesta a polevy z lahodnej smotany a sladkých jabĺk. Vyskúšajte tento vynikajúci koláč hodný dokonca aj šľachtického slávnostného stola. Nie nadarmo sa mu hovorí tiež „šľachtický“ jablčník.
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
125 g masla
5 vajec
200 g kryštálového cukru
3 lyžičky prášku do pečiva
50 ml citrónovej šťavy
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
12 g vanilkového cukru
3 lyžice sladkej smotany 33%
200 g kyslej smotany
600 g jabĺk – ošúpaných a nakrájaných na mesiačiky
1 lyžicu práškového cukru
Postup:
Vychladené maslo nastrúhame, pridáme soľ, 125 g cukru a vanilkový cukor.
Pridáme 3 vajcia, preposiatu múku a prášok do pečiva. Pridáme aj smotanu a vymiesime jednotné cesto.
Plech vymastíme tukom a navrstvíme doň cesto. Na cesto uložíme mesiačiky jabĺk a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jablká do cesta mierne zatlačíme. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 12 minút.
V samostatnej miske zmiešame kyslú smotanu, zvyšné vajcia a zvyšný cukor. Koláč vyberieme z rúry, zalejeme smotanovou polevou a pečieme ďalších 50 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť!