Výborný kávový koláč à la Tiramisu: LUXUSNÝ dezert, aký v obchode nekúpite!

Vynikajúci recept na domáci zákusok Tiramisu s veľmi lahodnou a jemnou chuťou.

 

 

Dá sa upiecť aj ako torta v okrúhlej forme.

Potrebujeme:

Cesto:

...

6 vajce

6 lyžíc kryštálový cukor

3 lyžíc olej

2 lyžice voda

5 lyžíc hladká múka

2 lyžice kakao

1.5 lyžičky kypriaci prášok

Na poliatie:

100 ml espresso

2 lyžice mandľový likér

Krém:

500 g mascarpone

250 g jemný tvaroh

100 g práškový cukor

250 ml smotana na šľahanie

Postup:

Korpus:

celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.

 

 

Potom do peny preosejeme múku, kakao a kypriaci prášok a zľahka zapracujeme tak, aby stratili čo najmenej vzduchu.

Nakoniec primiešame olej, vodu a cesto navrstvíme do hlbokého plechu (20×20 cm) vystlaného papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 25 minút.

Keď vychladne ostrým nožom ho prerežeme na dva pláty.

Krém:

 

 

mascarpone a tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom.

Pridáme vychladnutú smotanu a šľaháme do nadýchaného krému.

Ja zvyknem na zafarbenie pridať do krému aj trochu kakaového prášku, prípadne rozpustenú kávu.

Krém získa tmavší nádych, ale tento krok je samozrejme voliteĺný.

Vyskladanie:

 

 

Plech vyložíme potravinárskou fóliou a na dno uložíme prvý plát, ktorý pokvapkáme espressom vymiešaným s likérom.

Navlhčený korpus potrieme polovicou krému.

Priložíme druhý korpus, ktorý tiež navlhčíme a potrieme krémom.

Krémom môžeme potrieť aj boky koláča,

Zarovnáme a uložíme do chladu na minimálne 3 hodiny.

Nakoniec ozdobíme kakaovým práškom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels