Výborný dezert, ktorý zvládnete raz-dva. Chutí tak výborne, že si ani nespomeniete na dezerty z cukrárne. Najlepšie chutí dobre vychladený a ako inak, v dobrej spoločnosti. :-)
Potrebujeme:
Cesto:
250 g hl. múky
150 g masa
100 g kr. cukru
1 lyžicu kakaa
½ bal. prášku do pečiva
1-2 lyžice kyslej smotany
Kokosvý krém:
6 bielkov
6 lyžíc kr. cukru
200 g strúhaného kokosu
Vanilkový krém:
6 žĺtkov
200 g cukru
3 lyžice hl. múky
300 ml mlieka
250 g masla
1 bal. vanilkového cukru
Na polevu:
Tmavú čokoládu
Trochu masla
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo so smotanou, práškom do pečiva, múkou, cukrom a kakaom. Vypracujeme jednotné, hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Obe časti rozvaľkáme, alebo vytvarujeme rukami tak, aby sme získali dva rovnaké pláty cesta. Jeden plát navrstvíme na plech vystlaný papierom a druhý zatiaľ odložíme bokom.
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame kokos. Krém navrstvíme na prvý plát cesta a prikryjeme druhým plátom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170-175 stupňov asi 15 minút.
¾ mlieka rozmiešame s vanilkovým cukrom a preložíme na plameň. V zvyšnom mlieku rozmiešame múku a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa a opatrne vmiešame žĺtky (je dôležité, aby sa vtedy zmes nevarila). Dobre vymiešame a následne preložíme opäť na plameň a na najmenšom plameni pomaly zahrievame, kým celá zmes nezhustne a vznikne nám jednotný hladký krém – necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychaldnutého žĺtkového pudingu. Krém navrstvíme na upečené cesto a nakoniec prelejme čokoládovou polevou – čokoláda roztopená s trochou masla.
Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: a1