Kokosové VENČEKY bez vajíčka: Zvládne ich aj začiatočník a chuť miliónová – celá rodina pýtala recept!

Ja ich pečiem nielen na Vianoce, ale aj počas roka.

Sú fantastické a skutočne jednoduché na prípravu.

Keď ich doma pečiem, vždy krásne rozvoniava celá kuchyňa a doma už sa nevedia dočkať, kedy budú hotové. :-)

Potrebujeme:

100 g jemne strúhaný sušený kokos

250 g maslo

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g hladká múka

 

 

100 g práškový cukor

100 g zemiakový škrob

2-3 lyžice rum

na obaľovanie

práškový cukor

vanilkový cukor

Postup:

V miske rukami zamiesime cesto.

Rum pridávajte postupne po lyžiciach, podľa potreby.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvoríme bochník, zabalíme do potravinárskej fólie.

Dáme na polhodinku do chladničky schladiť.

 

 

Potom cesto vyberieme z chladničky.

Necháme ho chvíľu odstáť, aby trochu povolilo a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkáme na hrúbku asi 5 – 6 mm.

Formičkami vykrajujeme menšie kolieska s priemerom 4 – 5 cm.

Vykrojíme im aj stred (urobím venčeky) a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.

 

 

Druhou možnosťou je cesto pripraviť pomocou strojčeka a na konci jemne zatočiť, aby sa konce spojili, je to na vás. :-)

Ak venčeky vykrajujete, vidličkou môžete na každom kúsku urobiť ryhovanie.

Pečieme na 180° asi 10 minút podľa veľkosti (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak).

 

 

Nepečte ich zbytočne dlho, pečivo by malo aj po upečení zostať zvrchu pekné biele, iba odspodu upečené do svetlohneda.

Upečené pečivo necháme na plechu trochu vychladnúť a potom obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, podobne ako vanilkové rožky.

Vychladnuté pečivo skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe.

Poznámka:

Toto cesto je bez vajíčka, venčeky sú preto pekné biele a vďaka zemiakovému škrobu v ceste zase pri pečení pekne držia tvar.

Pečivo odporúčam upiecť trochu skôr pred Vianocami, potrebuje pár dní na rozležanie.

Prajeme vám dobcú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay