Konečene som našla DOKONALÝ recept na vianočné rožky: BEZ vajec s chuťou vanilky a kokosu – pečú sa len 10 minút!

Konečne som našla fantastický recept na voňavé kokosové rožteky.

Odkedy som ich prvýkrát vyskúšala, zaradila som ich medzi naše obľúbené.

Rožteky sú bez vajíčka, rýchle, jednoduché, krehké a voňavé a nemusia sa piecť dlho dopredu, ako niektoré iné recepty.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

250 g hladká múka

200 g maslo

100 g jemne strúhaný sušený kokos

50 g práškový cukor

2 lyžice rum

na obaľovanie:

práškový cukor

na obaľovanie:

vanilkový cukor

Postup:

Všetky suroviny zmiešame rukami v miske (maslo nechám skôr povoliť – zmäknúť).

Toto cesto sa trochu ťažšie mieša, treba trpezlivo miešať, kým sa nespojí dohromady.

Ak sa vám nedá spracovať, pridajte opatrne (po lyžičkách) trochu mlieka (ale ak nemusíte, nedávajte).

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, spracujeme bochník a dáme do chladničky poriadne schladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje.

 

 

Po asi 1 – 2 hod. vytiahneme vychladené cesto z chladničky.

Na pomúčenej doske rukami vytvarujeme valček, nakrájame ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek.

Rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Nedávame veľmi husto, ja mám plech 30 x 40 cm a dávam piecť naraz 20 rožtekov (5 radov po 4 ks).

Piekla som na 180° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak).

 

 

Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, len zospodu upečené do svetlohneda.

Nepečte ich zbytočne dlho, aby sa vám nevysušili.

Necháme ich na plechu vychladnúť (po upečení sú veľmi mäkké a krehké, vyzerajú ako nedopečené, ale to nech vás nemýli) a ešte vlažné obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

 

 

Z tejto dávky cesta som urobila asi 50 rožtekov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels