Kokosové ježe robím z jednoduchého, ale fantasticky chutného medového cesta.
Stačí len zamiešať, dať na plech a potom obaliť v čokoláde a kokose.
Presvedčte sa, že medové cesto je fantasticky jemné, lahodné a vláčne.
Za výborný recept ďakujeme Miške.
Potrebujeme:
Na cesto:
300 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
50 g masla alebo rastlinného tuku
3 PL medu
200 ml mlieka
1 kypriaci prášok
1 vajce
Ďalej:
250 g masla (alebo tuku na polevu, prípadne kokosového tuku)
200-250 g práškového cukru
2 PL kakaa
150-200 ml mlieka
100 ml rumu (prípadne trochu viac)
400 g strúhaného kokosu
Postup:
Nachystáme si kastrólik s hrubším dnom.
Preložíme na slabý plameň a pridáme doň med, tuk a mlieko.
Miešame, kým sa med a tuk úplne nerozpustia.
Neprevárame!
Po rozpustení necháme zmes trochu vychladnúť.
Múku, kypriaci prášok a práškový cukor preosejeme do vlažnej medovej zmesi.
Pridáme zľahka rozšľahané vajce a varechou zamiešame.
Miešame dôkladne, ale zľahka, aby sme zachovali v zmesi vzduch a tým pádom aj nadýchanosť.
Nalejeme do hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 15-20 minút do zlatohneda.
Dĺžka pečenia závisí od veľkosti plechu.
Nízky koláč pečieme kratšie, ak sme použili menší plech a koláč je vyšší, pečieme ho trochu dlhšie.
Upečený koláč necháme vychladnúť a potom ho nakrájame na rovnako veľké kúsky, napríklad obdĺžniky.
Poleva:
Do kastrólika si dáme mlieko a tuk.
Pomaly ich zahrievame, kým sa maslo úplne nerozpustí.
Potom do zmesi pridáme cukor, kakao a miešame, kým nám nevznikne hustejšia tekutina (trochu väzká ako riedky sirup).
Napokon primiešame rum podľa chuti.
Kúsky koláča najprv namočíme do kakaovo rumovej polevy, necháme trochu odkvapkať prebytočnú tekutinu a potom ich obaľujeme v strúhanom kokose.
Položíme na mriežku a necháme stuhnúť, resp.obschnúť.
Hotovo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)