plny-hrniec_transparent_negativ.png

KOKOSOVÉ ježe z medového piškótového cesta: Nepoznám nikoho, kto by im odolal!

Kokosové ježe robím z jednoduchého, ale fantasticky chutného medového cesta.

Kokosové ježe robím z jednoduchého, ale fantasticky chutného medového cesta.

Stačí len zamiešať, dať na plech a potom obaliť v čokoláde a kokose.

 

 

Presvedčte sa, že medové cesto je fantasticky jemné, lahodné a vláčne.

Za výborný recept ďakujeme Miške.

Potrebujeme:

Na cesto:

300 g polohrubej múky

200 g práškového cukru

50 g masla alebo rastlinného tuku

3 PL medu

200 ml mlieka

1 kypriaci prášok

1 vajce

Ďalej:

250 g masla (alebo tuku na polevu, prípadne kokosového tuku)

200-250 g práškového cukru

2 PL kakaa

150-200 ml mlieka

100 ml rumu (prípadne trochu viac)

400 g strúhaného kokosu

Postup:

Nachystáme si kastrólik s hrubším dnom.

 

 

Preložíme na slabý plameň a pridáme doň med, tuk a mlieko.

Miešame, kým sa med a tuk úplne nerozpustia.

Neprevárame!

 

 

Po rozpustení necháme zmes trochu vychladnúť.

Múku, kypriaci prášok a práškový cukor preosejeme do vlažnej medovej zmesi.

Pridáme zľahka rozšľahané vajce a varechou zamiešame.

Miešame dôkladne, ale zľahka, aby sme zachovali v zmesi vzduch a tým pádom aj nadýchanosť.

 

 

Nalejeme do hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 15-20 minút do zlatohneda.

Dĺžka pečenia závisí od veľkosti plechu.

Nízky koláč pečieme kratšie, ak sme použili menší plech a koláč je vyšší, pečieme ho trochu dlhšie.

 

 

Upečený koláč necháme vychladnúť a potom ho nakrájame na rovnako veľké kúsky, napríklad obdĺžniky.

Poleva:

Do kastrólika si dáme mlieko a tuk.

Pomaly ich zahrievame, kým sa maslo úplne nerozpustí.

 

 

Potom do zmesi pridáme cukor, kakao a miešame, kým nám nevznikne hustejšia tekutina (trochu väzká ako riedky sirup).

Napokon primiešame rum podľa chuti.

Kúsky koláča najprv namočíme do kakaovo rumovej polevy, necháme trochu odkvapkať prebytočnú tekutinu a potom ich obaľujeme v strúhanom kokose.

 

 

Položíme na mriežku a necháme stuhnúť, resp.obschnúť.

Hotovo.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes