plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kofilové slzičky s karamelovou polevou: Prvotriedne vianočné koláčiky – všetky návštevy sa za nimi môžu zblázniť!

Výborné vianočné pečivko s chuťou obľúbenej tyčinky kofily.

 

 

Ja ich mám najradšej s karamelovou polevou.

Potrebujeme:

Cesto:

175 g hladkej múky

125 g Hery

50 g práškového cukru

1 žĺtok

1/2 bal. vanilkového cukru

Krém:

 

 

40 g cukru

1 čokoláda Kofila

1 vajce

125 g masla

Ďalej:

karamelová poleva alebo iná poleva podľa vašej chuti (ak používate karamelovú polevu myslite na to, že skutočne sladká, preto je lepšie ubrať cukor v ceste aj kréme)

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke hodinu odpočinúť.

 

 

Potom vyvaľkáme a vykrojíme slzičky (alebo iné tvary), dáme na plech.

Pečieme pri 180 ° C cca 7 minút (každá rúra pečie inak).

Vajcia, čokoládu a cukor vyšľaháme nad parou.

Necháme vychladnúť.

Maslo rozšľaháme a po častiach zašľaháme čokoládovú hmotu.

Slzičky zlepíme krémom.

Namočíme do karamelovej polevy a ozdobíme mandľou, alebo podľa fantázie.

Moja obľúbená karamelová poleva

 

 

Potrebujeme:

300 g cukor krupica

1 smotana na šlahanie (200g)

125 g masla

Postup:

Do vyššieho hrnca dám cukor a nechám ho pomaličky za občasného miešania skaramelizovat (dajte pozor, aby ste ho nemali príliš tmavý).

Do skaramelizovaného cukru pridám maslo a stále miešam na miernom ohni, až kým sa maslo nerozpustí (chce to trochu trpezlivosti).

Prilejem smotanu, začne to poriadne bublat , pozor na oparenie (preto som v úvode napísala, že treba použiť vyšší hrniec).

Pravdepodobne sa vám urobia hrčky, ale to nevadí, treba to ďalej trpezlivo miešať na veľmi miernom ohni, až kým sa hrčky nerozpustia.

Vznikne riedka omáčka, ktorú potom nalejem do pohárov od džemu a nechám vychladnúť.

Ak vám tam predsa len zostali hrčky, karamel ešte za horúca preceďte cez sitko.

Po vychladnutí skladujem v chladničke. Karamel v chladničke trochu stuhne a nie je už taký riedky.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes