Odkedy mám tento recept na cesto, knedľa sa u nás nekupuje: Páperovo jemné, vnútri samá bublinka – tomuto sa žiaden recept nevyrovná!

45

Výborný recept na domácu knedľu, ktorá je úžasne vláčna a nadýchaná. Jej príprava je jednoduchá a mne sa ešte nestalo, že by sa nevydarila. Odporúčam ju úplne každému.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)

250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku

1 lyžičku soli

1 vajce

2 lyžicu oleja

1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)

2 lyžice kr. cukru

Postup:

Najskôr si klasicky pripravíme kvások. V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou. pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások. Potom pridáme do misky ostatné prísady a  vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi  znova 30-40 minút podkysnúť. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník, ktorý necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila. Uložíme knedľu a paríme 20 minút – počas celej doby hrniec neitvárajte. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala. Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.

Dobrú chuť prajem!

Majka C.

Témy:


Pridajte svoj komentár