Fantastický recept na domácu knedľu, ktorú sme našli na portáli napadovy.blog.
Knedľa je vynikajúca, jemnulinká, nadýchaná a môžem potvrdiť, že ešte chutnejšia ako klasika pripravená na pare.
Potrebujeme:
2 hrnčeky (250ml) múka hrubá
2 hrnčeky múka polohrubá
42g droždie
6 dcl mlieko približne
1 vajce
2 kávové lyžičky soľ
Postup:
Do misky preosejeme múku.
K múke pridáme kvások, soľ vajce a ostatné mlieko.
Mlieko pridávame opatrne – postupne podľa konzistencie cesta.
Cesto zarobíme a necháme chvíľku postáť.
Vypracujeme hladké cesto.
Necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3-4 časti (pani Danica robila knedľu z väčšej dávky, preto má častí viac).
Vytvarujeme knedľu a necháme 20 minút podkysnúť.
Do hrnca dáme variť vodu s trochou soli.
Po 20 minútach kysnutia vložíme knedľu.
Zakryjeme, stiahneme na najslabší plameň a varíme 20 minút.
Za ten čas si pripravíme druhú knedľu aby nám stihla podkysnúť.
Po 20 minútach je knedľa hotová.
Keď mám väčšiu knedľu tak ju varím v pekáči, ktorý si položím na dva horáky (oba horáky po vložení knedľe stiahnem na minimum).
Výborná k segedínu, alebo gulášu :-).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)