Každý z nás má svoj obľúbený zákusok a keď skúsite tento, zaradí sa určite na zoznam vašich favoritov. Milujú ho malí, aj veľkí a pýtajú si ho na každej oslave!
Potrebujeme:
Na piškótový korpus:
200 g hladkej múky
200 g kryštálového cukru
4 celé vajcia
3 PL kakaa
2 PL oleja
1 balíček prášku do pečiva
Na krém:
300 g mascarpone
100 g šľahačkovej smotany
vanilka (alebo vanilkový cukor)
100 g práškového cukru
Na sirup:
100 g vody
50 g kryštálového cukru
vanilka (alebo vanilkový cukor)
Na polevu:
200 g tmavej čokolády
150 g smotany na varenie
Postup:
Vajíčka si vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, štipku soli a opäť vyšľaháme. Múku si preosejeme s kakaom a práškom do pečiva. Vymiešame s vajíčkovou zmesou do hladka a cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
Rúru si vyhrejeme na 175 stupňov a pečieme asi 30 minút. Urobíme skúšku špajdľou a ak je cesto hotové, vyberieme ho. Otočte formu dolu hlavou a korpus by vám mal sám ľahko vypadnúť.
Pripravíme si krém. Všetky ingrediencie dáme do misky a zmiešame. Potom vyšľaháme ručným šľahačom na homogénny krém. Sirup si pripravíme tak, že opäť všetky tri suroviny zmiešame a chvíľku povaríme, kým sa cukor nerozpustí a sirup trochu nezhustne. Vrch piškótového korpusu mierne orežeme, aby sme sa zbavili kôrky navrchu.
Korpus si potom prerežeme pozdĺžne na 2 časti. Obe časti korpusu si na zrezanej strane potrieme sirupom pomocou silikónového štetca. Na spodnú časť korpusu nanesieme krém a priklopíme druhou časťou korpusu.
Korpus zvrchu trochu popritláčajte, aby sa pekne prilepil ku krému a aby mal rovný povrch. Zvyšky krému z bočných strán zotrite. Polevu si pripravíme tak, že smotanu dáme zohriať do hrnca a potom do nej nasypeme nalámanú čokoládu. Chvíľku počkajte aby sa čokoláda trochu roztopila a potom metličkou vymiešajte hladkú polevu. Nalejte na zákusok a rovnomerne rozotrite. Malé množstvo polevy si odložte na dekoráciu.
Dajte do chladničky vychladiť asi na 30 minút. Zvyšok polevy si dáme do zdobiaceho vrecúška a vytvoríme navrchu vzor.
Dáme naspäť do chladničky ešte asi na 10 minút a potom už môžeme nakrájať a servírovať. Prajeme dobrú chuť!