plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keltské cesto – zázrak na všetko pečivo, aké si len zmyslíte: Pripravené na parádnu vianočku, buchty aj slané pagáče!

Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne. Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí. Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok. 

Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne. Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí. Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok.

zloženie:

  • 350 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 2 lyžice cukru,
  • 1 štipka soli,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 100 g masla,
  • 700 až 750 g polohrubej múky.

príprava:

Najskôr pripravte kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru.  Do väčšej misky dajte roztopené vychladnuté maslo so zvyšným cukrom, soľou a vajíčkami. Pridajte múku a nalejte aj kvások a zvyšné mlieko – zmiešame, aby sa všetky prísady spojili. Vznikne nám mäkké vláčne cesto.  Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta môžete robiť záviny, vianočky, buchty, slané rožky, pagáčiky a napríklad aj langoše. Recept je z knihy – Staré recept z Európy pod názvom Keltské cesto na všetko pečenie. Ak chcete robiť slané pečivo, dajte len 1 lyžičku cukru a aj 1 lyžičku soli.

Najlepšie recepty na dnes