plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keltské cesto – zázrak na všetko pečivo, aké si len zmyslíte: Pripravené na parádnu vianočku, buchty aj slané pagáče!

Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne. Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí. Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok. 

Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne.

 

 

Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí.

Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok.

zloženie:

350 ml mlieka,

2 vajcia,

2 lyžice cukru,

1 štipka soli,

50 g čerstvého droždia,

100 g masla,

700 až 750 g polohrubej múky.

príprava:

 

 

Najskôr pripravte kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru.

Do väčšej misky dajte roztopené vychladnuté maslo so zvyšným cukrom, soľou a vajíčkami. 

Pridajte múku a nalejte aj kvások a zvyšné mlieko – zmiešame, aby sa všetky prísady spojili.

Vznikne nám mäkké vláčne cesto.

Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť.

Ak chcete robiť slané pečivo, dajte len 1 lyžičku cukru a aj 1 lyžičku soli.

Čo môžeme z cesta pripraviť?

Z univerzálneho kysnutého cesta môžete pripraviť širokú škálu chutných a lahodných jedál, od sladkých koláčov a buchiet až po slané pizze a pagáče. Tu je niekoľko inšpiratívnych príkladov:

Sladké pečivo:

 

 

Buchty: Klasické buchty plnené džemom, makom, orechmi alebo tvarohom.

Koláče: Jablkový koláč, makový koláč, orechový koláč, tvarohový koláč, lekvárový koláč a mnoho ďalších.

Záviny: Jablkový závin, makový závin, orechový závin, tvarohový závin a mnoho ďalších.

Slané pečivo:

Pizza: Klasická pizza s rôznymi prísadami, ako sú saláma, šunka, syr, zelenina a huby.

Pagáče: Slané pagáče plnené syrom, šunkou, slaninkou alebo zeleninou.

Langoše: Vyprážané placky plnené syrom, kyslou smotanou a cesnakom.

Chlieb: Domáci chlieb z kysnutého cesta.

Okrem týchto príkladov môžete z univerzálneho kysnutého cesta pripraviť aj:

Šišky

Fánky

Žemle

Rožky

Knedle

Tipy:

Do cesta môžete pridať rôzne príchute, ako sú bylinky, korenie, syry, sušené ovocie alebo orechy.

Cesto môžete nechať kysnúť v pekárničke, čím ušetríte čas a námahu.

Pred pečením môžete cesto potrieť vajíčkom, aby bolo po upečení lesklé.

Pečivo môžete piecť v rôznych formách, ako sú plechy na pečenie, formy na muffiny alebo bagety.

 

Najlepšie recepty na dnes