plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete kedy je tá správna chvíľa osoliť vývar? Správne načasovanie je dôležité!

Bez dobrého vývaru si nevieme predstaviť nedeľný obed, rodinnú oslavu, ani svadobnú hostinu.

 

 

Dokáže vás vzpružiť pri chorobe, aj uľaviť pri žalúdočných ťažkostiach.

Žiaľ, stane sa, že sa vývar nepodarí a dokáže ho pokaziť aj menšia chybička. 

 

 

Vďaka portálu haps sa dozviete, kedy je ten správny čas na solenie vývaru, aby mal tú správnu chuť.

Môže sa zdať, že to nie je dôležité a soľ môžete pridať hocikedy, opak je však pravdou.

 

 

Príprava vývaru sa zdá byť mimoriadne jednoduchá.

Do hrnca vložíte mäso, zalejete vodou, pridáte zeleninu, soľ, korenie, môže sa pridať ligurček, petržlenová, či zelerová vňať a len sa všetko uvarí. 

Avšak počas varenia zistíte, že sa môžu vyskytnúť malé prekážky, ktoré môžu vývar pokaziť. 

 

 

Existuje preto pár základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržať, aby ste dosiahli vynikajúci výsledok.

Dajte si pozor aj na správne dochutenie soľou.

Soľ je zvýrazňovač chuti takmer každého jedla.

Bez soli nič nechutí dobre, ale nie je dobrý ani opačný extrém a prehnaným solením môžete jedlo nadobro pokaziť. 

Soľ vo vývare

 

 

Soľ je veľmi dôležitá, ale treba ju používať rozumne. 

Ak osolíte vývar hneď na začiatku, môžete si byť istí, že vás chuť sklame.

Ani farba vývaru nebude taká pekná, ako by mala byť, pretože soľ blokuje uvoľňovania tuku z mäsa a uzatvára vlákna. 

Vývar v takom prípade nebude chutiť, ani vyzerať tak dobre, pretože bude bledý.

Okrem toho, keď vývar osolíte na začiatku, voda sa počas varenia odparí, ale soľ ostane, takže môže byť presolený.

Kedy soliť vývar?

 

 

Odborníci (a staré mamy) tvrdia, že vývar sa môže soliť až tesne pred koncom varenia.

Nezáleží na tom, z akého mäsa varíte vývar, solenie je rovnaké pri všetkých druhoch.

Existuje jedno pravidlo: soľ 10 minút pred koncom varenia.

Prečo je to také dôležité?

 

 

Soľ pridáva a zvýrazňuje chuť našich jedál.

Pokiaľ však ide o vývar, oplatí sa so solením počkať.

Vývar by sa mal variť pomerne dlho na veľmi miernom ohni.

 

 

Len vtedy mu dodá mäso a zelenina tie správne živiny a fantastickú chuť.

Keď sa soľ pridá príliš skoro, mäso aj zelenina sa „uzatvoria“, čím sa ich chuť stane menej intenzívnou.

Čo robiť, ak je vývar presolený?

 

 

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

Zemiaky vo vývare sú malý zázrak, zbavia vývar nielen slanosti ale dodajú mu čírosť, ak sa zakalí.

Na záver ešte rada starej mamy:

Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky. Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. “

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes