Keď uvaríte ryžu TAKTO, bude mať až o 60% menej kalórií

97

Ryža je obľúbenou surovinou, ktorú pripravujeme na množstvo spôsobov. Ryža obsahuje množstvo látok, ktoré nášmu telu prospievajú, avšak v prípade, že sa snažíme schudnúť nejaké to kilo, ryža nie je najvhodnejšou potravinou.

Prečo z ryže priberáme?

Ryža obsahuje cenné vitamíny skupiny B, stopové prvky a minerálne látky. 100 g tejto suroviny v surovom stave má priemerne 365 kJ, avšak pri varení zväčší svoj objem až trojnásobne. Ryžu radíme medzi sacharidové potraviny, ktorých hlavnou zložkou je škrob. Práve kvôli vysokému obsahu škrobu, ktorý sa ukladá v našom tele ako tuk, je ryža pri množstve diét z jedálnička vylúčená. Hoci energia z ryže ako takej môže byť pri bežnom spôsobe života a aktivite spracovaná pomerne jednoducho, jej kombinácia s ďalšími potravinami ju môže premeniť na poriadnu kalorickú bombu.

Okrem samotnej suroviny je však veľmi podstatný spôsob jej prípravy, ktorý dokáže kalorickú hodnotu ryže zásadne zmeniť.

O 60% kalórií menej

V čom spočíva tajomstvo prípravy super diétnej ryže? Vedecké zistenia hovoria jednodznačne – kľúčom k nízko kalorickej ryži je spojenie s kokosovým olejom a následné vychladenie varenej ryže. Tento záver pochádza z vedeckého skúmania realizovanom na Fakulte chemických vied na Srí Lanke, v ktorom sa vedci zamerali na 38 rôznych druhov ryže. Záverom tohto skúmania bol prekvapivý fakt, že kokosový olej rapídne zvyšuje množstvo takzvaného „rezistentného škrobu“ v ryži. Ide o látku, ktorá je pre ľudské telo nestráviteľná a teda nemôže byť uložená do „tukových zásob“ ako iné druhy škrobov. Navyše, táto látka dokáže účinne prečistiť tráviaci systém od odpadových látok. Ešte dôležitejšie však bolo zistenie, že takáto úprava ryžu neoberá a prospešné látky, cenné vitamíny a minerály.

Kokosový olej dokáže zvýšiť obsah rezistentného škrobu, ktorý neobsahuje žiadne kalórie až 10 násobne.

Ako na to:

Do vriacej vody pridajte 1 lyžicu kokosového oleja a následne pridajte ryžu. Varíme po dobu 20-25 minút. Hotovú ryžu zložte z plameňa nechajte vychladnúť a potom uložte do chladničky na 12 hodín.

Vychladenie ryže je v chemickom procese vzniku rezistentných škrobov veľmi dôležité. Podstatné však je aj to, že následné ohrievanie už nemá vplyv na jej chemickú štruktúru.

zdroj: washingtonpost

 

Témy:


Pridajte svoj komentár