plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď ochutnáte tento pravý domáci jogurt, iný už jesť nebudete!

Ak patríte k milovníkom jogurtov, určite oceníte tento recept na pravý domáci jogurt. Pripravíte si ho za lacný peniaz a budete si istí, že neobsahuje žiadne zbytočné pridané látky. Len čistá krémová chuť!

Ak patríte k milovníkom jogurtov, určite oceníte tento recept na pravý domáci jogurt. Pripravíte si ho za lacný peniaz a budete si istí, že neobsahuje žiadne zbytočné pridané látky. Len čistá krémová chuť!

Potrebujeme:

5 litrov čerstvého mlieka (napríklad z mliekomatu)

3 PL bieleho jogurtu

Postup:

Najprv vložte surové mlieko do hrnca a povarte ho. Po jeho uvarení chvíľku počkajte, odoberte zvrchu kožu a varte kým sa nezredukuje asi o jeden prst.

Potom ho odstavte zo sporáka a nechajte chladnúť približne pol hodiny. Ak chcete zistiť, či dosiahlo mlieko požadovanú teplotu, vložte doňho prst a počkajte 7 až 8 minút. Ak váš prst vydržal teplotu, znamená to, že mlieko je pripravené na kvasenie. V miske si zmiešame jogurt s trochou mlieka a túto hustú zmes nalejeme rovnomerne do sterilizovaných pohárov. Jogurtovú zmes zalejeme mliekom a zmiešame.

Zvyšok jogurtovej hmoty necháme v miske a tiež zmiešame so zvyškom mlieka.

Nádoby nezatvárajte, len prikryte viečkom z opačnej strany (misku napríklad sitkom) a prekryte utierkou. Nechajte odpočívať asi 3-4 hodiny bez toho, aby ste nádoby premiestňovali.

Ak chcete vedieť, či je jogurt hotový, odkryte a skúste, či je dostatočne hustý. Asi po 7-8 hodinách môžete nádoby uzavrieť a skladovať v chladničke. Dobrú chuť!

Podrobný videonávod nájdete TU:

 


Najlepšie recepty na dnes