Keď ochutnáte hranolky na belgický spôsob, iné už chcieť nebudete: Obyčajné hranolky oproti nim nemajú šancu!

Belgičiania sú svojimi hranolkami a najmä špeciálnym spôsobom ich prípravy, preslávený po celom svete. A výsledok skutočne stojí za to, toto sú tie najchutnejšie hranolky, aké sme ochutnali. Verte mi, že nikdy ste nejedli chrumkavejšie a chutnejšie hranolky.

Belgičiania sú svojimi hranolkami a najmä špeciálnym spôsobom ich prípravy, preslávený po celom svete. V Belgicku by ste s mrazenými hranolkami veru nepochodili, na tomto jedle si totiž miestny dajú obzvlášť záležať. A výsledok skutočne stojí za to, toto sú tie najchutnejšie hranolky, aké sme ochutnali. Verte mi, že nikdy ste nejedli chrumkavejšie a chutnejšie hranolky.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov – Belgičania používajú odrodu Binche, ale môže použiť aj inú odrodu, je však dôležité, aby boli zemiaky mäsité a čo najtuhšie

Tuk

Soľ

Postup:

Belgičania používajú na smaženie zemiakov hovädzí tuk. Neverili by sme, ako veľmi ide jeho chuť dokopy s obyčajnými zemiakmi. Tá chuť je skutočne perfektná, navyše, hovädzí tuk má vysokú tepelnú odolnosť a nemusíte sa obávať, že sa prepáli tak rýchlo, ako rastlinné tuky. Ako alternatívu na smaženie však môžete použiť aj obyčajný rastlinný olej, alebo iný tuk (napríklad bravčovú masť). Dôležité však je, aby ste presne dodržali postup prípravy.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako na to?

Zemiaky nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 – 2 cm. Surové zemiaky potom namočíme na 15 minút do studenej vody a následne osušíme papierovým servítkom.

Potom zemiaky smažíme v rozpálenom tuku 10-12 minút pri teplote 150 stupňov (vo fritéze ide o 1. stupeň). Hranolky premiešame. Potom hneď zemiaky vyberieme z oleja a necháme odkvapkať z tuku a celkom vychladnúť.

Potom opäť vložíme do rozpáleného tuku, tentokrát pri teplote 180 stupňov len po dobu 2-3 minút (vo fritéze ide o 2. stupeň).

Hneď vyberieme, necháme odkvapkať z oleja a niekoľkokrát popredhadzujeme, aby zemiaky ľahšie odkvapkali.

Nakoniec osolíme a premiešame rukami. Môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)