Keď mama napečie tieto oškvarkové pagáčiky, všetci sa idú za nimi zblázniť: Nič lepšie sme ešte nejedli – cesto ako bavlnka!

Tento recept na pagáčiky má moja mamina od pani susedky Ľubky z dediny, v ktorej máme chalupu. Teta Ľubka už bohužiaľ nie je medzi nami, ale jej recept sa zachoval a od maminy ho už mnohí pýtali. Je naozaj fantastický. Pagáčiky krásne povyskakujú a sú ako vatička. Môžete ich zamraziť a keď ich vytiahnete pre návštevu, sú ako čerstvo napečené. To, ako dlho vydržia na stole ani nemusíte zisťovať, pretože sa tam dlho neohrejú. U nás vždy zmiznú bleskovou rýchlosťou. Jedna dávka nikdy nestačí. Milujú ich malí aj veľkí a dokonca aj kamarát z Londýna sa ich nevedel dojesť :)

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky špeciál (preosiatu)

2 celé vajcia

2 žĺtky (1 do cesta a 1 na potretie)

1 kocka droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 dl teplého mlieka + trochu mlieka na kvások

1 ČL cukru

2 dl oleja

1 a 1/4 PL soli (alebo podľa chuti)

2 varené zemiaky (nemusia byť)

cca 400 g mletých oškvarkov (predávajú 1 téglik po 250 g)

1 Hera, Palmarin alebo Smetol

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások. Namrvené droždie vymiešame v troche teplého mlieka kým sa nerozpustí, pridáme 1 ČL cukru a navrch jemne posypeme múkou. Necháme chvíľočku odpočívať pod kuchynskou utierkou na teplom mieste, kým sa kvások nenafúkne. Preosejeme si múku, pridáme 2 celé vajcia a 1 žĺtok, 2 dl oleja, cca 2 dl mlieka a jednu kopcovitú lyžicu soli, prípadne podľa chuti. Dôkladne si vypracujeme kompaktné cesto. Vyvaľkáme do kruhu. Heru si nastrúhame, alebo na krájame a rozotrieme na cesto. Varené zemiaky si ošúpeme a nastrúhame. 1 zemiak spolu s 1 polovicou oškvarkov rovnomerne navrstvíme na vyvaľkané cesto. Cesto preložíme ako na lístkové – najskôr z jednej strany, potom z druhej (vznikne nám vrstvený pás) a následne preložíme ešte zhora a zdola ako šatôčku. Necháme 20 minút podkysnúť.

Následne cesto opäť rozvaľkáme, navrstvíme druhý zemiak s druhou polovicou mletých oškvarkov, preložíme rovnakým spôsobom a necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Cesto rozvaľkáme a necháme podkysnúť ešte aj tretíkrát, ale počas toho si už zapneme rúru na 250 stupňov. Hotové cesto si rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 – 2 cm. Okrúhlou formičkou, alebo pohárom vykrajujeme pagáčiky a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom, ktorý sme si zmiešali s trochou mlieka (môžeme potrieť aj celým vajcom). Ohrev rúry znížime cca na 180 stupňov a pečieme asi 13 minút. Pagáčiky musia krásne povyskakovať a byť upečené do zlatista. Dlhé pečenie by ich vysušilo, preto treba piecť vo vyhriatej rúre a nie príliš dlho. Hotové pagáčiky nechajte vychladnúť (ak dokážete odolať) :)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn