Keď idem do Ikey, neviem sa ich dojesť a konečne mám recept: Švédske mäsové guľky v tej najlepšej smotanovej omáčke!

Nikdy si ich nenechám ujsť a konečne si ich môžem dopriať aj doma. Ak tiež neviete odolať v tejto dobrote a tešíte sa na ňu ešte viac, ako na nábytok, určite vás poteším. :-)

Nikdy si ich nenechám ujsť a konečne si ich môžem dopriať aj doma. Ak tiež neviete odolať v tejto dobrote a tešíte sa na ňu ešte viac, ako na nábytok, určite vás poteším. :-)

Potrebujeme:

250 g mletého bravčového mäsa

250 g mletého vravčového

1 vajce

1 bielok

1 cibuľku nakrájanú nadrobno

...

1 uvarený zemiak

200-300 ml sladkej smotany

1-2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Maslo

Omáčka:

Maslo

100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)

200 ml mäsového vývaru

2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)

1 lyžicu haldkej múky

Soľ, čierne korenie

Postup:

Na panvici si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľku, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a všetko spolu restujeme 5 minút. Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke. Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso. Ochutíme soľou a korením.

Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút. Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.

Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky. Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.

Na omáčku rozpustíme na panvici maslo a potom primiešame múku.

Pár minút spolu varíme za stáleho miešania. Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku a prevaríme za stáleho miešania. Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky. Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.

Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: onetwoshetwo