Zelenina v záhrade dozrela, tak nastal ten správny čas na prípravu najlepšieho domáceho kečupu.
Kečup má skutočne dokonale vyváženú chuť, vôňu a aj farbu – ak ho raz ochutnáte, po inom už nesiahnete.
Výnimočný recept na lahodný domáci kečup z youtube kanála köyden lezzetler.
Potrebujeme:
4 ružové cibule
4 strúčiky cesnaku
4 kg paradajok
200 ml rastlinného oleja
4 kapie
2 sladké červené jablká
4 klinčeky
2 bobkové listy
1 ČL mletého čierneho korenia
1,5 PL soli
4 PL hnedého cukru
150 ml hroznového octu
Postup:
Cibuľu nakrájame na väčšie kocky.
Nakrájanú cibuľu vložíme do taniera.
Cesnak nakrájame na drobno a pridáme do taniera.
Paradajky dôkladne umyjeme.
Nakrájame na kocky.
Do hrnca na sporáku nalejeme olej.
Pridáme cibuľu s cesnakom.
Premiešame.
Smažíme do zhnednutia.
Do hrnca pridáme paradajky.
Zamiešame.
Prikryjeme vekom a necháme variť.
Z papriky odstránime stonku.
Prekrojíme a očistíme od jadierok.
Jablko nakrájame a odstránime jadierka.
Papriku nakrájame na menšie kúsky.
Vložíme do mixéra a rozmixujeme.
Potom do mixéra vložíme nakrájané jablká a rozmixujeme.
Jablko s paprikou vložíme do hrnca s vriacimi paradajkami.
Pridáme klinčeky.
Potom pridáme bobkové listy a zamiešame.
Do zmesi nasypeme čierne korenie.
Pridáme soľ a cukor.
Nakoniec nalejeme ocot a zamiešame.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 40 minút na miernom ohni.
(Ak máte radi štipľavé, môžete pridať feferónky).
Po uplynutí doby premiešame a hrniec odstavíme zo sporáka.
Zmes rozšľaháme ponorným mixérom.
Rozšľahanú zmes precedíme cez sitko do misky.
Po scedíme prelejeme zmes do hrnca.
Hrniec dáme na sporák a na strednom ohni necháme zovrieť.
Varíme 25-30 minút na strednom ohni.
Vrchnáky vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou.
Hotový kečup prelejeme do pohárov.
Pohár na pevno uzavrieme viečkom.
Potom poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: