plny-hrniec_transparent_negativ.png

Každú nedeľu pečiem tento dokonalý VOŇAVÝ koláč.Neobsahuje sódu ani prášok do pečiva a každého hneď očarí!

Napriek skutočnosti, že v recepte nie sú žiadne citrusové plody, má krásnu farbu s jemným citrónovým odtieňom. Príprava tohto koláča podľa portálu napadovy.blog je celkom ľahká. Musíte len rešpektovať postupnosť krokov a držať sa postupu prípravy.  Vo vnútri je tento dezert veľmi šťavnatý, takže nepotrebujete ani krém.

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

70 g mlieka (zohriateho, ale nie vriaceho)

6 vajec

50 ml rastlinného oleja (v recepte je použitý kukuričný olej)

trochu soli

Vanilková esencia podľa chuti

80 g kr. cukru

niekoľko kvapiek octu (ak nie je ocot, potom môžete použiť citrónovú šťavu, bude to ešte lepšie)

Postup:

Najskôr je potrebné do panvice naliať trochu vody. Nalejte kukuričný olej do malej nádoby a vložte do vody. Takto nechajte zovrieť.

Nasypte preosiatu múku do akejkoľvek nádoby. Pridajte olej.

Všetko zľahka premiešame, aby sa olej vstrebal do múky.

Pripravíme si vajcia – žĺtky oddeľte od bielkov.

Pridajte žĺtky do múky, dôkladne premiešajte. Zalejeme horúcim mliekom. Všetko premiešajte metličkou, aby bola zmes hustá a jednotná.

Teraz pripravte sneh z bielkov. Osolíme a pridáme trochu octu. Všetko dôkladne vyšľahajte, kým nezískate penu.

Teraz pridajte cukor, šľahajte, kým nezískate pevný sneh.

Opatrne spojte obe hmoty dohromady.

Postupujte nasledovne: Asi tretinu bielkov pridajte k vaječenej zmesi.

Stierkou miešajte s ľahkými pohybmi zdola nahor. Pridajte ďalšiu porciu bielkov, opäť premiešajte. Pridajte zvyšok hmoty. Pridajte esenciu.

Cesto je hotové.

Formu na pečenie vymastite tenkou vrstvou oleja. Zľahka nalejte cesto do panvice.

Upozorňujeme, že je pre nás dôležité zachovať štruktúru cesta, ktorá bude pórovitá a vzdušná.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov a koláč pečieme asi dvadsať minút. Teraz musíte konať veľmi rýchlo a opatrne, aby ste nezlomili dezert a nepopálili si ruky. Vyberte formu z rúry.

Už si bude držať tvar a kôrka už nebude mäkká. Ostrým nožom robíme zárezy, akoby sme chceli už podávať pečivo pri stole.

Teraz vložte všetko späť do rúry na štyridsať minút.

Hotový dezert nechajte mierne vychladnúť. Počas procesu pečenia sa neodporúča otvárať rúru, pretože koláč spadne.

Upozorňujeme, že v ceste nie je droždie ani prášok do pečiva, napriek tomu je nadýchané a vysoké.

Pred podávaním ľahko okraje koláča oddeľte nožom, plech oddeľte.

Dezert vyzerá veľmi pôsobivo.

Najlepšie recepty na dnes