Môj obľúbený KÁVOVÝ koláč: Lahodné cestom s jemným vrchom a šľahačkou, pečiem ho na najväčší plech!

Vynikajúci kávový koláčik, ktorý u nás doma trhá rekordy v obľúbenosti. Je vynikajúci a nie je náročný na prípravu!

Potrebujeme:

Cesto:

vaječný žĺtok 4 kusy

cukor kryštálový 140 gramov

olej slnečnicový 2 polievkové lyžice

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

voda 50 mililitrov

kakao – prášok 2 polievkové lyžice

múka polohrubá 100 gramov

kypriaci prášok do pečiva 10 gramov

vaječný bielok 4 kusy

káva mletá 1 polievková lyžica

Krém:

mlieko 500 mililitrov

puding karamelový – prášok 60 gramov

káva čierna instantná 1 polievková lyžica

maslo 200 gramov

cukor práškový 90 gramov

vrch:

smotana na šľahanie 250 mililitrov

cukor vanilkový 10 gramov

stužovač šľahačky 5 gramov

strúhaná čokoláda

Postup:

Najskôr si pripravíme piškótu:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme olej, teplú vodu, kakao, kávu, múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.

Cesto vylejeme na plech (cca 30×25 cm) vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme asi 20 minút pri 170°C.

Najskôr uvaríme puding: do misky odlejeme trochu mlieka (zvyšné dáme variť), rozmiešame v ňom karamelový pudingový prášok a instantnú kávu. Vylejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu.

Za občasného miešania vychladíme.

Vychladnutý puding postupne primiešame k zmäknutému maslu, pridáme cukor a vyšľaháme hladký krém.

Smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom vyšľaháme elektrickým šľahačom dotuha.

Na vychladnutý plát nanesieme kávový krém a zarovnáme.

Na krém natrieme šľahačku a pomocou vidličky urobíme ozdobné ryhy.

Posypeme kakaom, kávou alebo strúhanou čokoládou.

Zákusok necháme dobre vychladiť, pokrájame na kocky a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay