Ak ste dostali chuť na niečo sladké, ale odopierate si ho kvôli tomu, že je to nezdravé, čítajte ďalej. Maškrtiť sa dá totiž aj zdravo a tento recept je toho dôkazom. Zdravšia verzia čokoládového brownie je práve táto z červenej repy. Raz ochutnáte a viac neodoláte! Prídu si na svoje aj celiatici, pretože tento koláčik je úplne bez múky.
Potrebujeme:
- 250 g červená repa uvarenej
- 200 g horká čokoláda (minimálne 80%)
- 4 PL uvarená káva
- 85 g kokosový olej
- 5 ks vajcia
- 5 PL kakaový prášok
- 1 a 1/4 čl prášok do pečiva
- 100 g brezový cukor (alebo trstinový)
- štipka morskej soli
- lístky čerstvej mäty na dozdobenie
Postup:
Ak nemáte uvarenú repu, najskôr si pripravíme. Repu si opláchneme a vložíme neošúpanú do parného hrnca. Varíme cca 45 minút kým nezmäkne a necháme vychladnúť. Vychladnutú repu ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme mixérom na hladkú kašu. Uvaríme si kávu a kúsky čokolády necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke. Kávu potom zmiešame s rozpustenou čokoládou. Kokosový tuk necháme rozpustiť na čokoláde a celé necháme chvíľu vychladnúť. Teraz si oddelíme žĺtka od bielok a do žĺtkov opatrne zašľahávame čokoládu. Tento proces musí byť naozaj veľmi precízny a pomalý, aby sa vajíčka nezrazili. Do vzniknutej hustej hmoty primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Brezový (alebo trstinový) cukor a soľ zašľaháme do snehu, ktorý sme si pripravili z bielkov. Tento sneh jemne primiešame do čokoládovej zmesi. Nalejeme do vymastenej tortovej, alebo bábovkovej formy a pečieme 40 – 45 minút.
zdroj: https://www.ceztrenera.sk