plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kávovo-čokoládový brownie z červenej repy: Hriešne dobrý, zdravý a vhodný aj pre celiatikov!

Ak ste dostali chuť na niečo sladké, ale odopierate si ho kvôli tomu, že je to nezdravé, čítajte ďalej. Maškrtiť sa dá totiž aj zdravo a tento recept je toho dôkazom. Zdravšia verzia čokoládového brownie je práve táto z červenej repy. Raz ochutnáte a viac neodoláte! Prídu si na svoje aj celiatici, pretože tento koláčik je úplne bez múky.

Ak ste dostali chuť na niečo sladké, ale odopierate si ho kvôli tomu, že je to nezdravé, čítajte ďalej. Maškrtiť sa dá totiž aj zdravo a tento recept je toho dôkazom. Zdravšia verzia čokoládového brownie je práve táto z červenej repy. Raz ochutnáte a viac neodoláte! Prídu si na svoje aj celiatici, pretože tento koláčik je úplne bez múky.

Potrebujeme:

  • 250 g červená repa uvarenej
  • 200 g horká čokoláda (minimálne 80%)
  • 4 PL uvarená káva
  • 85 g kokosový olej
  • 5 ks vajcia
  • 5 PL kakaový prášok
  • 1 a 1/4 čl prášok do pečiva
  • 100 g brezový cukor (alebo trstinový)
  • štipka morskej soli
  • lístky čerstvej mäty na dozdobenie

Postup:

Ak nemáte uvarenú repu, najskôr si pripravíme. Repu si opláchneme a vložíme neošúpanú do parného hrnca. Varíme cca 45 minút kým nezmäkne a necháme vychladnúť. Vychladnutú repu ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme mixérom na hladkú kašu. Uvaríme si kávu a kúsky čokolády necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke. Kávu potom zmiešame s rozpustenou čokoládou. Kokosový tuk necháme rozpustiť na čokoláde a celé necháme chvíľu vychladnúť.  Teraz si oddelíme žĺtka od bielok a do žĺtkov opatrne zašľahávame čokoládu. Tento proces musí byť naozaj veľmi precízny a pomalý, aby sa vajíčka nezrazili. Do vzniknutej hustej hmoty primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Brezový (alebo trstinový) cukor a soľ zašľaháme do snehu, ktorý sme si pripravili z bielkov. Tento sneh jemne primiešame do čokoládovej zmesi. Nalejeme do vymastenej tortovej, alebo bábovkovej formy a pečieme 40 – 45 minút.

zdroj: https://www.ceztrenera.sk

Najlepšie recepty na dnes