V hlavnej úlohe pečená zelenina, ako lahodná večera pre celú rodinu.
Toto diétne zeleninové jedlo poteší každého bez výnimky.
Lahodná zapekaná zelenina podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Frische Rezepte.
Potrebujeme:
3 veľké cukety
soľ
3 paradajky
mleté čierne korenie
provensálske byliny
slnečnicový alebo olivový olej
sušenú bazalku
150 g špenátu
4 PL ricotty
1 strúčik cesnaku
200 g mozzarelly
marinársku omáčku
parmezán
Postup:
Z cukety odstránime konce a nakrájame ju na pozdĺžne plátky.
Do hlbokej misy s vodou pridáme soľ.
Vložíme cuketu a necháme 5 minút pôsobiť.
Rajčinu nakrájame na hrubšie plátky, posolíme.
Posypeme korením a bylinkami.
Plátky cukety naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Polejeme olejom.
Cuketu posypeme bazalkou, prekryjeme ďalšou vrstvou, polejeme olejom, rozotrieme a pridáme bazalku.
Plech vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri teplote 200°C.
Špenát nakrájame na malé kúsky a vložíme ho do čistej misy.
Pridáme ricottu, pretlačený cesnak, provensálske bylinky, soľ a lyžicou premiešame.
Mozzarellu nakrájame na menšie kocky.
Upečené plátky cukety poukladáme po krajoch sklenenej formy na pečenie.
Do stredu nanesieme špenátovú zmes a rozotrieme.
Potom pridáme plátky rajčiny, mozzarellu, vrstvu cukety, marinársku omáčku, olej, rozotrieme, pridáme ďalšiu vrstvu špenátovej zmesi, rajčín, mozzarelly a do stredu plátok cukety.
Cuketu z krajov prehneme do stredu, pridáme omáčku, olej, soľ, korenie a nastrúhaný parmezán.
Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 200°C.
Môžeme servírovať.
Recept na marinársku omáčku:
Potrebujeme:
¼ šálky extra panenského olivového oleja
6 strúčikov cesnaku
2 plechovky lúpaných paradajok – nahrubo nakrájané na kocky
1 čajová lyžička soli a
¼ šálky nasekaných čerstvých bylín, napríklad bazalky, oregana alebo petržlenovej vňate
Postup:
Na veľkej panvici na strednom plameni zohrejte olivový olej, až kým nebude horúci.
Pridajte strúčiky cesnaku a duste ich do mierneho zhnednutia, asi 3–4 minúty.
Pomocou lyžice vyberte cesnak. Znížte oheň.
Pridáme na kocky nakrájané paradajky a osolíme.
Ponorným mixérom rozmixujte omáčku na mierne hrudkovú konzistenciu.
Paradajkovú omáčku privedieme do varu.
Stíšime na miernom ohni a dusíme ďalej, kým omáčka nezhustne, asi 15 minút.
Ochutnáme a podľa potreby dosolíme. Omáčku odstavíme z ohňa a vložíme čerstvé bylinky.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU