Zelenina, ktorá je chutnejšia ako mäso: Veľmi chutný obed pre celú rodinu!

V hlavnej úlohe pečená zelenina, ako lahodná večera pre celú rodinu.

Toto diétne zeleninové jedlo poteší každého bez výnimky.

 

 

Lahodná zapekaná zelenina podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Frische Rezepte.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

3 veľké cukety

soľ

3 paradajky

mleté čierne korenie

provensálske byliny

slnečnicový alebo olivový olej

sušenú bazalku

150 g špenátu

4 PL ricotty

1 strúčik cesnaku

200 g mozzarelly

marinársku omáčku

parmezán

Postup:

Z cukety odstránime konce a nakrájame ju na pozdĺžne plátky.

Do hlbokej misy s vodou pridáme soľ.

Vložíme cuketu a necháme 5 minút pôsobiť.

 

 

Rajčinu nakrájame na hrubšie plátky, posolíme.

Posypeme korením a bylinkami.

Plátky cukety naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Polejeme olejom.

 

 

Cuketu posypeme bazalkou, prekryjeme ďalšou vrstvou, polejeme olejom, rozotrieme a pridáme bazalku.

Plech vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri teplote 200°C.

 

 

Špenát nakrájame na malé kúsky a vložíme ho do čistej misy.

Pridáme ricottu, pretlačený cesnak, provensálske bylinky, soľ a lyžicou premiešame.

 

 

Mozzarellu nakrájame na menšie kocky.

Upečené plátky cukety poukladáme po krajoch sklenenej formy na pečenie.

 

 

Do stredu nanesieme špenátovú zmes a rozotrieme.

Potom pridáme plátky rajčiny, mozzarellu, vrstvu cukety, marinársku omáčku, olej, rozotrieme, pridáme ďalšiu vrstvu špenátovej zmesi, rajčín, mozzarelly a do stredu plátok cukety.

 

 

Cuketu z krajov prehneme do stredu, pridáme omáčku, olej, soľ, korenie a nastrúhaný parmezán.

Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 200°C.

 

 

Môžeme servírovať.

Recept na marinársku omáčku:

Potrebujeme:

¼ šálky extra panenského olivového oleja

6 strúčikov cesnaku

2 plechovky lúpaných paradajok – nahrubo nakrájané na kocky

1 čajová lyžička soli a

¼ šálky nasekaných čerstvých bylín, napríklad bazalky, oregana alebo petržlenovej vňate

Postup:

Na veľkej panvici na strednom plameni zohrejte olivový olej, až kým nebude horúci.

Pridajte strúčiky cesnaku a duste ich do mierneho zhnednutia, asi 3–4 minúty.

Pomocou  lyžice vyberte cesnak. Znížte oheň.

Pridáme na kocky nakrájané paradajky a osolíme.

Ponorným mixérom rozmixujte omáčku na mierne hrudkovú konzistenciu.

Paradajkovú omáčku privedieme do varu.

Stíšime na miernom ohni a dusíme ďalej, kým omáčka nezhustne, asi 15 minút.

Ochutnáme a podľa potreby dosolíme. Omáčku odstavíme z ohňa a vložíme čerstvé bylinky.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay