Úžasný tip, ako uskladniť a udržať zeleninu čo najdlhšie chutnú a voňavú.
Chutná, zdravá a nízkokalorická príloha, ktorú si zamilujete.
Jednoduchý recept z portálu napadovy.blog na famóznu nakladanú zeleninu.
Potrebujeme:
4 kg karfiolu
3 sladké papriky, paradajky
2 mrkvy
100 g kôpru a petržlenovej vňate
vodu
Ingrediencie potrebné na každú 3 l nádobu:
5 strúčikov cesnaku
zelerovú vňať
2 bobkové listy
8 zrniek čierneho korenia
2 PL soli
1 PL kryštálového cukru
3 PL 9% octu
Postup:
Karfiol umyjeme teplou vodou (aby trochu zmäkol) a potom ho nakrájame na ružičky.
Papriky očistíme od semienok, stopiek a nakrájame na dlhé a hrubé plátky.
Mrkvu tiež očistíme a nakrájame na dlhé a hrubé plátky.
Na dno každého pohára (umytého, sterilizovaného a osušeného) vložíme 2-3 vetvičky kôpru a petržlenovej vňate.
Ďalej vložíme niekoľko väčších kúskov zelerovej vňate, 2 strúčiky cesnaku prekrojené na polovicu, 1 bobkový list a 5 zrniek čierneho korenia.
Potom pridáme ružičky karfiolu tak, aby boli čo najkompaktnejšie.
Na okraje pridáme plátky papriky a mrkvy.
Po naplnení pohára do polovice karfiolom pridáme 2 strúčiky cesnaku prekrojené na polovicu, bobkový list, zvyšné korenie, 1-2 stonky kôpru a petržlenu a ďalší kúsok zelerovej vňate.
Nádobu naplníme až po okraj karfiolom, paprikou a mrkvou.
Na záver pridáme ešte jeden strúčik cesnaku prekrojený na polovicu, soľ, cukor a ocot.
Poháre naplníme po okraj studenou vodou a prikryjeme viečkami.
Potom poháre preložíme do vysokého hrnca, na ktorého dno položíme čisté utierky.
Do hrnca nalejeme studenú vodu tak, aby pokrývala 3/4 výšky pohárov a preložíme ho na sporák.
Po zovretí vody v hrnci sterilizujeme poháre 30 minút na miernom ohni.
Po sterilizácii vyberieme poháre z hrnca a pevne ich uzavrieme.
Otočíme ich hore dnom, prekryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť.
Neskôr poháre uložíme na tmavé a suché miesto.
Dobrú chuť!