Karfiol pečený vcelku

Zabudnite na klasickú vyprážanú alebo varenú verziu a pripravte pre seba a svojich najbližších lahodný korenený karfiol so syrom, pečený vcelku.

Patríte aj vy k fanúšikom tejto chutnej zeleniny? Ak áno, predstavujeme vám originálny a chutný  recept na prípravu karfiolu. Zabudnite na klasickú vyprážanú alebo varenú verziu a pripravte pre seba a svojich najbližších lahodný korenený karfiol so syrom, pečený vcelku. Pečením celej hlávky vznikne na povrchu lahodná karamelizovaná kôra, ktorá vás prekvapí lahodnou chuťou. A čo je na tom najlepšie? Recept je veľmi jednoduchý na prípravu, výsledok zasýti a pritom sa nemusíte obávať zbytočných kalórií. Môžete si ho preto vychutnať skutočne do sýtosti.

Čas prípravy: 5 minút

Čas pečenia: 35 – 40 minút

Počet porcií: 6

Potrebujeme:

Celý karfiol

Rastlinný olej

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 a 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu

1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)

1 lyžicu drvenej racse

1 lyžicu sušeného cesnaku

1 lyžičku kari korenia

1 lyžičku soli

½ lyžičku čierneho mletého korenia

Podľa chuti: chilly

¼ šálky nastúhaného parmezánu (alebo iného syra podľa chuti)

Postup:

Rúru nastavíme na 200 ° C. Menší plech na pečenie alebo zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom a odložíme bokom.

Z karfiolu odstránime všetky zelené listy, rovnako aj tvrdú stopku. V miske spolu zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a kôrou, rascou, sušeným cesnak, kari korením, soľou a čiernym korením. Pre milovníkov pikantého jedla pridáme štipku chilly.

Pomocou štetca alebo rúk potrieme vytvorenou marinádou celú hlavičku karfiolu (zvyšnú marinádu môžeme odložiť do chladničky a použiť na prípravu rýb či mäsa).

Karfiol uložíme na pripravený plech a pečieme asi 30-40 minút, kým povrch nie je upečený.

Pred podávaním necháme karfiol asi 10 minút vychladiť. Servírujeme posypaný syrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: gourmetfood