Karfiol na viacero spôsobov, ktoré ma naučila moja mama: Lahodné recepty!

Vynikajúci dvojchodový obed v podaní krémovej polievky a vysmážaného karfiolu.

V týchto neodolateľných podobách milujú karfiol dokonca aj moje deti, ktoré zeleninu nevyhľadávajú.

 

 

Fantastické recepty na karfiolové pochúťky z youtube kanála Frische Rezepte.

...

Potrebujeme:

Na polievku:

1 karfiol

1 cibuľu

4 strúčiky cesnaku

tymian

mleté čierne korenie

soľ

olivový olej

800 ml  zeleninového vývaru (4 šálky)

petržlenovú vňať

Na vysmážaný karfiol s omáčkou:

1 karfiol

1/2 ČL soli

1 cibuľu

olivový olej

citrónovú kôru

šťavu z 1/2 citróna

1 PL dijonskej horčice

1 PL sladkej horčice

1 ČL sušeného zeleninového vývaru

100 ml smotany na šľahanie (1/2 šálky)

3-4 PL hladkej múky

2 vajcia

soľ

strúhanku

slnečnicový olej

Postup:

Očistený karfiol nakrájame na ružičky.

Nakrájaný karfiol naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a vetvičky tymianu.

Posypeme soľou a čiernym korením.

 

 

Nakoniec zeleninu polejeme olivovým olejom.

Plech vložíme do rúry.

Pečieme 15 minút pri teplote 180°C.

 

 

Počas pečenia si pripravíme druhý recept: karfiol nakrájame na plátky.

Do horúcej vody v hrnci pridáme soľ a vložíme karfiol.

 

 

Privedieme do varu a varíme 6 minút.

Do malého hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju osmažíme.

 

 

Kôru z citróna nastrúhame a polovicu citróna odšťavíme.

Do hrnca s cibuľou pridáme dijonskú horčicu, sladkú horčicu a premiešame.

 

 

Pridáme citrónovú šťavu a zamiešame.

Ďalej pridáme vývar, smotanu, premiešame.

Varíme 6-7 minút na strednom ohni.

 

 

Do taniera pridáme múku, v ďalšom rozšľaháme vidličkou vajce so soľou a do tretieho nasypeme strúhanku.

Uvarené karfiolové plátky obalíme v múke, vo vajci a nakoniec v strúhanke.

 

 

Karfiol smažíme v horúcom oleji 3-5 minút z oboch strán.

Do hotovej omáčky pridáme trochu vody a rozšľaháme ju pomocou tyčového mixéra.

 

 

Z upečenej zeleniny vyberieme tymian a preložíme ju do hrnca.

Pridáme lístky z tymianu, horúci vývar a tyčovým mixérom vyšľaháme.

 

 

Do polievky pridáme nasekanú petržlenovú vňať a krutóny.

Vysmážaný karfiol servírujeme s nastrúhanou citrónovou kôrou.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay