zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Ovplyvňuje trávenie, aj mozog: Dajte si štipku tohto do čaju a oblečenie na vás bude o chvíľu visieť!

Nielen kávu, ale aj čaj je možné ochutiť prípravkami, ktoré zlepšia jeho chuť aj účinok.

 

 

Nasledujúce korenie nájdete v každom obchode a čaj s jeho pridaním zlepší trávenie a má pozitívny vplyv na zdravie mozgu. 

Existujú koreniny, ktoré do nápojov nepridávajú kalórie a naopak, môžu ich dokonca pomôcť spáliť.

 

 

Portál newsy.gotujmy prezradil, ktorú koreninu sa rozhodne oplatí pridať do čaju. 

Vlastnosti kardamónu

Ako ste už určite správne pochopili, tým korením je kardamón.

Je to veľmi aromatické korenie, ktoré sa často pridáva do koláčikov alebo dezertov pre svoju korenistú chuť.

Je tiež zložkou parfumov, pretože orientálna vôňa kardamónu je veľmi silná.

 

 

Mletý kardamón si môžete kúpiť v obchodoch alebo si vyrobiť vlastný.

Odporúčame ho rozdrviť v mažiari, nie v mlynčeku na kávu.

Zrná kardamónu sú mimoriadne aromatické, a preto by ich vôňa mohla neskôr v mlynčeku prevládať a cítili by ste ju aj v mletej káve. 

Samotný kardamón sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré sú pre zdravie veľmi prospešné.

antibakteriálne vlastnosti, čo bolo známe už v staroveku – naši predkovia vraj žuvali semienka kardamónu, aby osviežili dych a udržali čisté zuby.

 

 

Toto korenie je povzbudzujúce a zároveň môže pomôcť znížiť krvný tlak.

Podporuje trávenie a chudnutie, priaznivo pôsobí aj na pamäť a koncentráciu.

 

 

Využite cenné vlastnosti kardamónu a pridajte si ho do lahodného čaju.

 

 

Môžete použiť náš recept alebo jednoducho do uvareného čaju pridať pár zrniek tohto korenia alebo štipku mletého kardamónu.

Recept na aromatický čaj s kardamónom

Ingrediencie:

1 polievková lyžica čierneho čaju

1 polievková lyžica semienok kardamónu

500 ml vody

kondenzované mlieko (môžete použiť normálne mlieko)

cukor (môžete nahradiť medom)

 

 

Príprava:

Začnite opatrným rozdrvením semienok kardamónu, najlepšie v mažiari.

Kardamón však môžete použiť aj vo forme celých zŕn.

V hrnci prevarte vodu.

Keď zovrie, pridajte kardamón a 1 polievkovú lyžicu čierneho čaju.

 

 

Varte 5 až 10 minút na strednom ohni.

Po uplynutí tejto doby oheň znížte.

Vložte cukor do hrnca a nalejte kondenzované mlieko.

Množstvá neuvádzame, pretože závisia od vašich osobných preferencií.

Nezabudnite, že čím viac cukru a mlieka, tým kalorickejší bude váš nápoj.

Samozrejme, ak chcete podporiť chudnutie, môžete tieto kalorické zložky vynechať. 

Ak chcete zdravšiu verziu čaju, môžete nahradiť kondenzované mlieko klasickým mliekom a namiesto cukru použiť med. 

 

 

Chvíľu povaríme na miernom ohni a potom scedíme.

Čaj je ihneď pripravený na pitie.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie