Karamelový veterník z plechu: Takýto zákusok nekúpite ani v cukrárni, najlepší recept!

1403

Nesmierne chutný karamelový krémeš, ktorý si v momente zamiluje celá rodina. Keď ho dáte na stôl, ostatné dezerty si už nikto ani nevšimne.

Potrebujeme:

Na odpaľované cesto:

750 ml vody

230 g masla

230 g hladkej múky

štipku soli

8 ks vajec

Na karamelovou náplň:

750 ml mlieka

2 bal. karamelové pudingy

podľa chuti cukor múčka

250 g maslo

Ďalej:

2 x 250 ml smotany na šľahanie

2 bal. stužovača

cukor podľa chuti

Na karamelovú polevu:

250 g cukru krupica

250 ml smotany na šľahanie

Postup:

Vodu rozohrejeme s maslom a soľou, potom pridáme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho, až sa cesto nelepí na varešku ani na hrniec (mňa to trvalo zhruba 10 minút).

Do vychladnutej hmoty zašľaháme po jednom vajíčka, každé riadne vymiešame a až potom dáme ďalšie.

Na dva plechy dáme papier na pečenie a nanesieme cesto rozdelené na polovice.

Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 ° C. Prvých 15 minút rúru vôbec neotvárame, bubliny by spľasli. Pečieme asi 30-40 minút.

Je však potrebné, aby povrch bol na dotyk chrumkavejší, pretože ako chladne, trochu zmäkne.

Uvaríme 2 karamelové pudingy v 750 ml mlieka a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame uvarený vychladnutý puding.

Dosladíme podľa chuti.

Vyšľaháme dotuha šľahačku so stužovačom a cukrom.

Na prvý plát nanesieme karamelovú plnku a na ňu rozotrieme ušľahanú šľahačku. Priklopíme druhý plát a povrch polejeme karamelovou polevou.

Poleva:

Cukor nasypeme do hrnca a necháme ho roztaviť. Akonáhle cukor skaramelizuje, prilejeme doň horúcu smotanu. Buďte opatrní, bude to prskať! Varíme, kým sa karamel úplne nerozpustí (keď to bude veľa husté, prilejte ešte trochu horúcej smotany). Ihneď nalejeme na veterník a dáme chladiť do chladničky.

Témy:


Pridajte svoj komentár