Karamelové veterníky ku kávičke: Pečiem ich už 40 rokov a lepší zákusok od tohoto nepoznám!

Keď som videla príspevok o domácich veterníkoch, ktorých autorkou je pani Miruš Drahňáková bolo rozhodnuté. Tieto veterníky sú tak fantastické, že ich budete chcieť každý deň. Toto je recept podľa autorky. Ja som ich doteraz robila vždy s cestom s maslom, ale odteraz budem robiť toto cestom s olejom, sú ešte chutnejšie a aj jednoduchšie!

Potrebujeme:

Cesto :

400 ml vody

80 ml oleja

štipka soli

250g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

6 vajec

Krém:

1 liter mlieka

4 zlaté klasy

500 ml rastlinnej smotany na šľahanie

Krém 2:

100 g cukru

500 ml mlieka

Rastlinnú smotanu na šľahanie (podľa potreby, aby bol krém hustý)

Poleva:

50 g kr. cukru

220 g práškového cukru

50 ml mlieka

olej

Postup:

Voda s olejom a solou dáme do hrnca a postavíme na plameň, kým sa nezačne varit, potom pridáme múku a miešame, kým sa neoddeľuje od hrnca (ja si hneď beriem mixér a miešam to s ním, hmota je potom hneď krásne hladká), do teplého cesta pridám postupne jedno po druhom vajcia a miešam, kým hmota nie krásne hladká.

Takto pripravené jemné cesto hneď striekam cez cukrárske vrecko na plech vysltaný papierom na pečenie a pred pečením ešte pokropím vodou.

Pečiem na najvvyššej teplote, kým sa cesto nezdvyhne, potom teplotu znížime a pečiem na 200 stupňoch, kým nemajú veterníčky peknú farbu.

Krém1:

Liter mlieka uvaríme so zlatými klasmi na puding, necháme vychladnúť a po vychladnutí preložím mixéra a prilievam za stáleho šľahania smotanu, až kým nevznikne hladký krém.

Krém 2:

100g cukru upálim na karamel a prilejem do neho 400ml mlieka, nechám vychladnúť a potom vymixujem a postupne dolievam šľahačku, až kým nieje krém hustý.

Poleva:

upálim karamel z cukru a pridám mlieko, rozpustím miešaním, vsypem práškový cukor a olej podľa oka a toho, či potrebujem polevu hustejšiu alebo redšiu.

Upečené veterníky len rozrežem, naplním jedným a druhým krémom a nakoniec prelejem polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)