Karamelové oriešky s čokoládou: Uložte na misu toto sviatočné pečivo a už vám netreba na stôl žiadne dekorácie!

Toto vianočné pečivo s karamelovou plnkou a ľahkým orechovým cestom je ozdobou každého sviatočného stola. Najlepšia vianočná dobrota, akú sme kedy jedli.

Potrebujeme:

8 lyžíc hl. múky

8 lyžíc kr. cukru

8 lyžíc mletých orechov

2 lyžice minerálky

8 lyžíc oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce

1 lyžičku jedlého škrobu

1 lyžička  prášku do pečiva

Na karamel:

Môžeme použiť karamelové salko, alebo spravíme klasicky karamel z cukru a masla:

Na stredný krém:

1 bal. vanilkového pudingu

400 ml mlieka

Cukor podľa chuti

200 g masla zmäknutého a našľahaného

Na vrch:

100 g horkej čokolády

Orechy

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na rovnako veľký plát a každý upečieme na samostatnom plechu vymastenom maslom.

Každý plát upečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.

Ja radšej pracujem s hotovým karamelovým salkom, je to jednoduchšie a rýchlejšie, ak ale chcete urobiť domáci karamel, tak nechajte na panvici skaramelozovať cukor a potom zmiešajte s maslom.

Oba pláty potireme karamelom (karamelovým salkom) a natrieme krémom – uvarený vychaldnutý puding s našľahaným maslom (môžete doň všľahať aj zvyšné karamelové salko, v tom prípade, ale už puding nesladíme)

Necháme stuhnúť v chladničke – ideálne po dobu 24 hodín.

Nakoniec pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé kolieska, ktoré ozdobíme roztopenou čokoládou a polovicou vlašského orecha.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)