Tento šalátik robievam veľmi rada, majú ho veľmi radi aj moje deti .
Robím ho na priamu konzumáciu aj do zásoby do chladničky.
Šalátik stačí dať do pohárov na zaváranie a skladovať v chlade.
Vydrží aj 2 týždne a nestratí svoju chrumkavosť.
Naozaj je nesmierne chutný a osviežujúci – ideálna príloha ku každému mäsu, aj len tak, ako pochúťka.
Tento super recept mám z hotela v Nemecku, kde som roky pracovala, aj preto ho doma voláme „Nemecký šalát“.
Potrebujeme:
1 menšia kapusta caa 1 kg
1 červená paprika
1 žltá paprika
1 zelená paprika
1 veľká cibuľa
1 mrkva
Zálievka:
1 l vody
3 PL ocot
3 PL kr. cukor
Ďalej:
3 KL soľ
1 KL rasca
1 PL olivový olej
prípadne môže byť aj rastlinný olej
Postup:
Papriku a cibuľu nakrájame na pásiky.
Mrkvu si očistíme a nastrúhame.
Kapustu tiež nakrájame na drobno.
Osolíme, pridáme rascu a poriadne premiešame.
Pripravíme si zálievku:
do hrnca dáme zovrieť vodu do ktorej sme zamiešali cukor a ocot.
Po zovretí týmto nálevom šalát zabaríme.
Misu do šalátom hneď zatvoríme – na toto je ideálnu misu s poriadnym vrchnáčikom – aby sa nám to dobre prisalo.
Necháme v mise poriadne vychladnúť.
Následne polejeme 1 PL olivového oleja a potom dáme do pohárov, zalejeme aj zálievkou.
Takto postupujeme v prípade, že chceme šalát aj na neskôr.
Na okamžitú konzumáciu ho necháme odležať minimálne 30 minút.
Šalát v pohároch nestererilizujeme, nič s ním viacej nerobíme – iba jednoducho odložíme do chladničky.
Je tak chutný, že sa vždy zje do poslednej omrvinky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)