Výborný kapustový šalát na zimu, netreba ho sterilizovať.
Potrebujeme:
3 kg hlávku kapusty
1 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Ďalej:
Vodu
Postup:
Kapustu a mrkvu očistíme a narežeme na rezance (prípadne kapustu a mrkvu nastrúhajte). Spravíme si zálievku z cukru, octu a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) , premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny. Dobre premiešame, nech sa zelenina a nálev prepoja a necháme 24 hodín stáť. Potom už len naložíme do fliaš aj s vodou, uzavrieme a odložíme do chladu. Nemusíte sterilizovať. Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.
Ja šalát nesterilizujem, odkladám do chladnejšej pivnice a vydrží ako iné zaváraniny. Ak sa bojíte, pokojne môžete sterilizovať asi 15 minút, ale ako hovorím, nie je to potrebné.
Kvasený kapustový šalát s mrkvou
Potrebujeme:
1 kg kapusty
1 kg mrkva
1 PL kr. cukor
2 PL soľ
1 l voda
Postup:
Kapusta a mrkvu nastrúhame na strúhadle alebo ostrým nožom nakrájame na tenké rezance.
Vo veľkej miske premiešame a pripravíme si veľký pohár. Kapusta s mrkvou poriadne natlačíme do veľkého pohára. Môžete si pomôcť aj paličkou z mažiara, aby ste kapusta s mrkvou poriadne natlačili do pohára.
Vodu zvaríme a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme cukor a soľ a miešaním rozpustíme. Túto vodu nalejeme do naplneného pohára. Nezatvárame pohár úplne, len zľahka. Pohár položíme do misky, aby sa nestalo, že vám voda pretečie.
Kapusta kvasí cca 3-4 dni, pri izbovej teplote. Potom pohár preložíme do chladničky a podávame.
Tip od vás: Kapustový šalát podľa mojej mamy
K nedeľnému obedu, alebo len tak – ako chuťovka s čerstvým pečivom. Tento šalátik sa oplatí mať vždy poruke. Chutí skvele a pripravíte ho behom chvíľky. My ho voláme zázračný šalátik, vydrží totiž v perfektnom stave až mesiac a je výborný, ak zvyknete mať po jedle tráviace ťažkosti či pocit nafukovania.
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku novej kapusty
3 väčšie cibule
3 mrkvy
2 pl soli
Nálev:
1,8 l vody
100 ml octu
5-6 lyžíc cukru
½ lyžičku čierneho korenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
Postup:
Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.
Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.
Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, cukrom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.
Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.
Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.