Len kapusta a mrkva – to je všetko: Najlepší šalát plný vitamínov – netreba sterilizovať a chutí fantasticky celé mesiace!

35

Výborný kapustový šalát na zimu, netreba ho sterilizovať.

Potrebujeme:

3 kg hlávku kapusty

1 kg mrkvy

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

Ďalej:

Vodu

Postup:

Kapustu a mrkvu očistíme a narežeme na rezance (prípadne kapustu a mrkvu nastrúhajte). Spravíme si zálievku z cukru, octu a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) , premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny. Dobre premiešame, nech sa zelenina a nálev prepoja a necháme 24 hodín stáť. Potom už len naložíme do fliaš aj s vodou, uzavrieme a odložíme do chladu. Nemusíte sterilizovať. Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.

Ja šalát nesterilizujem, odkladám do chladnejšej pivnice a vydrží ako iné zaváraniny. Ak sa bojíte, pokojne môžete sterilizovať asi 15 minút, ale ako hovorím, nie je to potrebné.

Kvasený kapustový šalát s mrkvou

Potrebujeme:

1 kg kapusty
1 kg mrkva
1 PL kr. cukor
2 PL soľ
1 l voda

Postup:

Kapusta a mrkvu nastrúhame na strúhadle alebo ostrým nožom nakrájame na tenké rezance.

Vo veľkej miske premiešame a pripravíme si veľký pohár. Kapusta s mrkvou poriadne natlačíme do veľkého pohára. Môžete si pomôcť aj paličkou z mažiara, aby ste kapusta s mrkvou poriadne natlačili do pohára.

Vodu zvaríme a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme cukor a soľ a miešaním rozpustíme. Túto vodu nalejeme do naplneného pohára. Nezatvárame pohár úplne, len zľahka. Pohár položíme do misky, aby sa nestalo, že vám voda pretečie.

Kapusta kvasí cca 3-4 dni, pri izbovej teplote. Potom pohár preložíme do chladničky a podávame.

Tip od vás: Kapustový šalát podľa mojej mamy

K nedeľnému obedu, alebo len tak – ako chuťovka s čerstvým pečivom. Tento šalátik sa oplatí mať vždy poruke. Chutí skvele a pripravíte ho behom chvíľky. My ho voláme zázračný šalátik, vydrží totiž v perfektnom stave až mesiac a je výborný, ak zvyknete mať po jedle tráviace ťažkosti či pocit nafukovania.

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku novej kapusty

3 väčšie cibule

3 mrkvy

2 pl soli

Nálev:

1,8 l vody

100 ml octu

5-6 lyžíc cukru

½ lyžičku čierneho korenia

1 a ½ lyžičky celej rasce

Postup:

Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.

Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.

Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, cukrom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.

Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.

Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.

Témy:


Pridajte svoj komentár