plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept vedeli len sedliacke rodiny: KAPUSTOVÉ fašírky podľa mojej prababky – nerobíme ani prílohu, vždy sa zjedia úplne samé!

Kapusta je nielen veľmi zdravá, ale aj veľmi dostupná surovina.

Kedysi bola jednou z hlavných prísad do jedál najmä v zimnom období, pretože rovnako, ako zemiaky, aj kapusta sa dá uskladniť a využívať dlhé mesiace.

 

 

Tento starý sedliacky recept má u nás v rodine dlhú tradíciu, ešte od našej prababičky.

Varil sa vždy, keď doma nebolo mäso, alebo sme jednoducho mali chuť na nejakú obmenu klasických receptov.

U nás majú tieto fašírky úspech aj po rokoch, dokonca nám chutia ešte viac, ako klasicka s mäsom.

 

 

Okrem kapusty môžete použiť napríklad aj kel.

Suroviny:

300 g hlávková kapusta

200 g polohrubá múka

2 ks vajce

200 ml mlieko

podľa chuti soľ

podľa chuti korenie

3 strúčiky cesnak

100 g slanina, šunka, klobása – prípadne mäso môžete úplne vynechať

na obalenie:

strúhanka

na vyprážanie:

tuk

Postup:

Kapustu nakrájame na širšie rezance.

 

 

Následne v osolenej vode varíme domäkka.

Doba varenia je cca 10-15 minút.

V sitku potom necháme dôkladne odkvapkať.

 

 

Do misy dáme múku, vajce a mlieko.

pridáme aj soľ, korenie a pretlačený cesnak.

 

 

Vymiešame hladké redšie cestíčko.

Podľa potreby pridáme mlieko alebo múku.

 

 

Pridáme kapustu a slaninu a riadne premiešame.

V navlhčených dlaniach vytvoríme gule veľkosti tenisovej loptičky.

 

 

Strúhanku nasypeme na tácku a loptičky roztlačíme do tvaru fašírok.

Zľahka z oboch strán obalíme v strúhanke.

 

 

V panvici si rozpálime tuk – masť, olej… a pozvoľna vyprážame z oboch strán dozlatista.

Fašírky sa dajú aj piecť v rúre.

Podávame s rôzne upravenými zemiakmi.

 

 

U nás sa jedia aj bez prílohy, ale výborné sú napríkald so zemiakovou kašou, prípadne šalátom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes